Jan Callewaert houdt centen klaar voor Option

Voorzitter Jan Callewaert zal ook zelf geld investeren bij de nieuwe financieringsronde bij Option, zegt hij in een interview met Trends.

Option zoekt minstens 5 miljoen euro om de vermarkting van drie producten te ondersteunen: de draagbare xyfi-hotspot, de vue² bewakingscamera en de CloudGate, een communicatiemodule voor drankautomaten, containers en dergelijke voor de Amerikaanse markt. De CloudGate is nieuw, de eerste twee zijn al in februari op het Mobile World Congress voorgesteld.

Het eerste halfjaar kwam uw omzet nog uit uw licentieovereenkomst met Huawei.

Callewaert: “Het grootste deel. Wij hebben eigenlijk het eerste half jaar geen enkel nieuw product verkocht. Niets. Wij hebben niet willen verkopen omdat de producten niet af waren. Dat heeft naar mijn gevoel veel te lang geduurd, maar liever zo dan ze achteraf teruggestuurd krijgen. Uiteindelijk is het hele plaatje pas samengekomen in september. De problemen zijn er nu uit. We kunnen nu zeggen: druk op de knop en vooruit. Ondertussen hebben we onze bestaande oude producten aan lage marges moeten verkopen om toch enigszins onze relaties te behouden.”

U had al voorraad opgebouwd. Die is nog gestegen.

Callewaert: ‘Met de xyfi en de viu² hebben we een stuk voorraad opgebouwd naar juni toe. Wij hebben die voor het grootste deel niet kunnen verkopen omdat er nog problemen inzaten. Die zal nu in het vierde kwartaal worden verkocht. Bovenop hebben we voorraad nodig van ons nieuwe CloudGate product en van de viu², waarvan we er nog niet veel hadden gebouwd. Eind deze maand komen we ook met onze eigen e-commerce shop. We willen meer voeling krijgen met de eindgebruiker.”

Is er nog geld te verwachten van Huawei?

Callewaert: “De Connection Manager zoals we die twee jaar geleden aan Huawei in licentie hebben gegeven, is een verhaal dat eindigt.”

Hoe positioneert u de viu² bewakingscamera?

Callewaert: “De viu² zal voornamelijk verkocht worden in China. China is voor mij een zeer bijzondere markt. Er is een heel project van “smart cities” bezig bij één van de operatoren (China Unicom, nvdr) en viu² komt daarbij. In China zijn 50 miljoen rijke families. Er zijn er heel wat met een tweede huis. Die hebben een zekere behoefte aan bewaking en dan speciaal aan zo’n cloud service (de viu² houdt de bewakingsbeelden bij op een server “in the cloud”, nvdr). De route naar China is belangrijk voor ons.”

Hoeveel omzet krijgt u van uw samenwerking met het Amerikaanse Autonet Mobile voor uw communicatietoepassingen in wagens?

Callewaert: “Dat gaat nu pas beginnen. De eerste klant is Chrysler met zijn Dodge Dart. De eerste leveringen zijn in december.”

Welke pistes bekijkt u om die 5 miljoen euro op te halen?

Callewaert: “ Kapitaal, een obligatielening of een converteerbare obligatielening. We zullen dat vrij snel afronden. We willen een buffer van cash als werkkapitaal, om de bevoorradingsketen op te bouwen en de organisatie van Option te optimaliseren naar ons nieuwe business model. We moeten onze operationele kosten naar beneden krijgen om zo snel mogelijk terug naar break-even te gaan en dan terug op te bouwen. “

Lagere werkingskosten. Dat betekent een ontslagronde?

Callewaert: “Niet direct een ontslagronde. We hebben een aantal sites (Leuven, Cork en Augsburg, nvdr) en we bekijken hoe we daar het beste kunnen uithalen, al dan niet door synergie te brengen, al dan niet door er iets mee te doen. In Cork zitten nog 22 mensen. Die site heeft zin op de korte termijn, maar de vraag is, wat nadien? We hebben ook nog onze softwareontwikkeling in Augsburg. Dat is grotendeels de Connection Manager software.”

Zoekt u ook Chinese investeerders?

Callewaert: “Dat ga ik nog in het midden laten. Maar als China belangrijk wordt, dan gaan we met die 5 miljoen niet ver geraken.”

Stopt u zelf nog geld in Option?

Callewaert: “Ik heb in het verleden altijd gevolgd. Dat zal ik deze keer ook doen, ja.”

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content