Bekende bedrijven in België hebben tal van openstaande vacatures. Chemiereus BASF heeft in haar Antwerpse vestiging 250 jobs te begeven. Umicore heeft er 80. Bouwbedrijf Besix wierf vorig jaar 1200 mensen aan en telt nu een zestigtal openstaande betrekkingen voor arbeiders, bedienden en kaderleden.

Baggergroep DEME is op zoek naar 500 man. Volgens uitzendgroep USG People zijn bedrijven momenteel op zoek naar 10.000 ingenieurs. BNP Paribas Fortis verwacht 750 vacatures te moeten invullen in 2012. Bij ING gaat de rekrutering eveneens voort in 2012. De Nederlandse bank plant dit jaar de aanwerving van 700 nieuwe medewerkers, iets minder dan in voorgaande jaren.

"In 2008-2009 waren de bedrijven echt in paniek en werd de rekrutering volledig stilgelegd", zegt Nicolas Dumoulin van hr-bedrijf Michael Page. "Nu beseffen bedrijven dat ze moeten blijven rekruteren om de instroom van schaarse profielen zoals ingenieurs en boekhouders op peil te houden." Een aantal bedrijven bereidt zich ook voor op de vergrijzing van hun personeelsbestand. Dat betekent dat ook in economisch moeilijke tijden aanwervingen noodzakelijk zijn om een deel vertrekkende medewerkers te vervangen.

Een goed voorbeeld is de NMBS. In 2012 worden 1300 mensen aangetrokken en toch explodeert het tewerkstellingsvolume bij de spoorwegmaatschappij niet, integendeel, het vertoont zelfs de neiging te verminderen. Dat heeft te maken met de omgekeerde leeftijdspiramide. Tegen 2020 zal de helft van het personeel wijzigen. De NMBS rekruteert sinds 2006 en zal dat ook in de komende jaren blijven doen.

De uitzendsector wacht af

Wel moeten men zich hoeden voor overdreven optimisme over de arbeidsmarkt. Uitzendarbeid, een belangrijke graadmeter voor de evoluties op de arbeidsmarkt, kent momenteel geen hoge vlucht. In februari stabiliseerde het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid ten opzichte van de maand januari 2012, leren cijfers van de beroepsfederatie Federgon. Maar in vergelijking met februari vorig jaar laat de sector een daling met 6,94 procent optekenen.

De Federgon-index is nog een eind verwijderd van de 237,2 punten in juni 2011, maar ligt nog een stuk boven het dieptepunt van mei 2009 (184,3). "Ik denk dat de sector van de uitzendarbeid stabiliseert," zegt Paul Verschueren van het economisch departement van Federgon, "Tussen midden december en eind januari heeft de uitzendactiviteit een terugval gekend, waardoor we op een niveau gekomen zijn dat nog een tijdje zal aanhouden. Tot de zomer zal de vraag naar uitzendarbeid niet spectaculair stijgen of dalen."

Alain Mouton

Bekende bedrijven in België hebben tal van openstaande vacatures. Chemiereus BASF heeft in haar Antwerpse vestiging 250 jobs te begeven. Umicore heeft er 80. Bouwbedrijf Besix wierf vorig jaar 1200 mensen aan en telt nu een zestigtal openstaande betrekkingen voor arbeiders, bedienden en kaderleden.Baggergroep DEME is op zoek naar 500 man. Volgens uitzendgroep USG People zijn bedrijven momenteel op zoek naar 10.000 ingenieurs. BNP Paribas Fortis verwacht 750 vacatures te moeten invullen in 2012. Bij ING gaat de rekrutering eveneens voort in 2012. De Nederlandse bank plant dit jaar de aanwerving van 700 nieuwe medewerkers, iets minder dan in voorgaande jaren. "In 2008-2009 waren de bedrijven echt in paniek en werd de rekrutering volledig stilgelegd", zegt Nicolas Dumoulin van hr-bedrijf Michael Page. "Nu beseffen bedrijven dat ze moeten blijven rekruteren om de instroom van schaarse profielen zoals ingenieurs en boekhouders op peil te houden." Een aantal bedrijven bereidt zich ook voor op de vergrijzing van hun personeelsbestand. Dat betekent dat ook in economisch moeilijke tijden aanwervingen noodzakelijk zijn om een deel vertrekkende medewerkers te vervangen. Een goed voorbeeld is de NMBS. In 2012 worden 1300 mensen aangetrokken en toch explodeert het tewerkstellingsvolume bij de spoorwegmaatschappij niet, integendeel, het vertoont zelfs de neiging te verminderen. Dat heeft te maken met de omgekeerde leeftijdspiramide. Tegen 2020 zal de helft van het personeel wijzigen. De NMBS rekruteert sinds 2006 en zal dat ook in de komende jaren blijven doen. De uitzendsector wacht af Wel moeten men zich hoeden voor overdreven optimisme over de arbeidsmarkt. Uitzendarbeid, een belangrijke graadmeter voor de evoluties op de arbeidsmarkt, kent momenteel geen hoge vlucht. In februari stabiliseerde het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid ten opzichte van de maand januari 2012, leren cijfers van de beroepsfederatie Federgon. Maar in vergelijking met februari vorig jaar laat de sector een daling met 6,94 procent optekenen. De Federgon-index is nog een eind verwijderd van de 237,2 punten in juni 2011, maar ligt nog een stuk boven het dieptepunt van mei 2009 (184,3). "Ik denk dat de sector van de uitzendarbeid stabiliseert," zegt Paul Verschueren van het economisch departement van Federgon, "Tussen midden december en eind januari heeft de uitzendactiviteit een terugval gekend, waardoor we op een niveau gekomen zijn dat nog een tijdje zal aanhouden. Tot de zomer zal de vraag naar uitzendarbeid niet spectaculair stijgen of dalen." Alain Mouton