Het bedrijf van Filip Balcaen ijverde al maanden voor deze bijkomende energiebronnen, maar botste op fel verzet van de omgeving.

De gevraagde windturbines moeten een cruciale rol spelen in het productieproces van vynilfabrikant IVC. Het bedrijf wil in het kader van het milieu zoveel mogelijk eigen materialen hergebruiken (recycleren).

Met de bouw van de drie windmolens is een investeringsbedrag gemoeid van 30 tot 40 miljoen euro en zullen er ook 150 nieuwe arbeidsplaatsen tot stand komen.

Volgens Patrick Verstuyft, woordvoerder van minister Schauvliege, is de investering integraal voor rekening van het bedrijf en voorziet de overheid geen subsidies. IVC (251 miljoen euro omzet, 584 werknemers) bestempelde de windmolens op zijn terrein als onontbeerlijk voor de toekomst. De windturbines zijn goed voor een maximale productie van 6,9 Megawatt en zullen 43 procent van het jaarlijkse energieverbruik van IVC afdekken.

Volgens minister Schauvliege geeft het dossier IVC aanleiding tot de toepassing van nieuwe en strengere normen bij de bouw van windmolens. De aangepaste normen slaan zowel op de geluidshinder als op de slagschaduw, en moeten omwonenden zekerheid geven van minimale hinder.

Door de nieuwe normen zullen de aanvragen voortaan echter ook vlotter afgehandeld kunnen worden. Met deze aangepaste wetgeving gaan economie en ecologie beter hand in hand, aldus het kabinet van de minister. (KC)

Het bedrijf van Filip Balcaen ijverde al maanden voor deze bijkomende energiebronnen, maar botste op fel verzet van de omgeving. De gevraagde windturbines moeten een cruciale rol spelen in het productieproces van vynilfabrikant IVC. Het bedrijf wil in het kader van het milieu zoveel mogelijk eigen materialen hergebruiken (recycleren). Met de bouw van de drie windmolens is een investeringsbedrag gemoeid van 30 tot 40 miljoen euro en zullen er ook 150 nieuwe arbeidsplaatsen tot stand komen. Volgens Patrick Verstuyft, woordvoerder van minister Schauvliege, is de investering integraal voor rekening van het bedrijf en voorziet de overheid geen subsidies. IVC (251 miljoen euro omzet, 584 werknemers) bestempelde de windmolens op zijn terrein als onontbeerlijk voor de toekomst. De windturbines zijn goed voor een maximale productie van 6,9 Megawatt en zullen 43 procent van het jaarlijkse energieverbruik van IVC afdekken. Volgens minister Schauvliege geeft het dossier IVC aanleiding tot de toepassing van nieuwe en strengere normen bij de bouw van windmolens. De aangepaste normen slaan zowel op de geluidshinder als op de slagschaduw, en moeten omwonenden zekerheid geven van minimale hinder. Door de nieuwe normen zullen de aanvragen voortaan echter ook vlotter afgehandeld kunnen worden. Met deze aangepaste wetgeving gaan economie en ecologie beter hand in hand, aldus het kabinet van de minister. (KC)