In Italië groeit de angst voor een overnamegolf van Italiaanse bedrijven door buitenlandse geïnteresseerden.

De regering-Monti werkt aan een plan om de nationale economische belangen te beschermen. Dat zou nodig zijn om buitenlandse investeerders op de overnamemarkt af te schrikken. De Italiaanse bedrijfswereld dreigt het namelijk moeilijk te krijgen door dure kredieten, strenge financieringsvoorwaarden en lage aandelenkoersen.

Er zou vooral veel belangstelling bestaan vanuit Duitsland. Het Duitse automerk Audi slaagde er onlangs nog in de legendarische Italiaanse motorfietsfabrikant Ducati in te lijven. Ook de Italiaanse modeproducent 'Sixty', bekend van onder meer het merk 'Miss Sixty', werd recentelijk opgekocht door de investeringsgroep Crescent HydePark en viel zo in Aziatische handen.

Volgens Italiaanse kranten wil premier Monti in de eerste plaats het defensieconcern Finmeccanica en de scheepsbouwer Fincantieri beschermen tegen de roofdieren op de overnamemarkt. De premier moet er dan wel eerst in slagen de Italiaanse regering bijzondere rechten te bezorgen in het geval van investeringsacties of overnames. Die rechten zouden onder meer dienen om bij overnames voorwaarden op te leggen. De plannen om de Italiaanse bedrijfswereld te beschermen, zouden overigens verder reiken dan de bedrijven waar de Italiaanse overheid een belang in heeft. (BO/Belga)

In Italië groeit de angst voor een overnamegolf van Italiaanse bedrijven door buitenlandse geïnteresseerden. De regering-Monti werkt aan een plan om de nationale economische belangen te beschermen. Dat zou nodig zijn om buitenlandse investeerders op de overnamemarkt af te schrikken. De Italiaanse bedrijfswereld dreigt het namelijk moeilijk te krijgen door dure kredieten, strenge financieringsvoorwaarden en lage aandelenkoersen. Er zou vooral veel belangstelling bestaan vanuit Duitsland. Het Duitse automerk Audi slaagde er onlangs nog in de legendarische Italiaanse motorfietsfabrikant Ducati in te lijven. Ook de Italiaanse modeproducent 'Sixty', bekend van onder meer het merk 'Miss Sixty', werd recentelijk opgekocht door de investeringsgroep Crescent HydePark en viel zo in Aziatische handen. Volgens Italiaanse kranten wil premier Monti in de eerste plaats het defensieconcern Finmeccanica en de scheepsbouwer Fincantieri beschermen tegen de roofdieren op de overnamemarkt. De premier moet er dan wel eerst in slagen de Italiaanse regering bijzondere rechten te bezorgen in het geval van investeringsacties of overnames. Die rechten zouden onder meer dienen om bij overnames voorwaarden op te leggen. De plannen om de Italiaanse bedrijfswereld te beschermen, zouden overigens verder reiken dan de bedrijven waar de Italiaanse overheid een belang in heeft. (BO/Belga)