Investeringspact: ‘Eerste voorstellen worden verwacht in de lente van 2018’

© belga

Het strategisch comité dat het investeringspact begeleidt zal in de lente zijn eerste projectvoorstellen klaar hebben. Dat heeft voorzitter Michel Delbaere verklaard in de Commissie Algemene Zaken van de Kamer.

Premier Charles Michel (MR) kwam in 2016 op de proppen met het idee om een groot Nationaal Investeringspact te lanceren. Bedoeling is om de economie aan te zwengelen en jobs te creëren.

Het pact mikt op vijf domeinen: mobiliteit, energietransitie, digitale agenda, gezondheid, onderwijs en veiligheid.

In juni stelde Michel in dat verband een zeskoppig strategisch comité aan, dat daar aanbevelingen rond moet doen, onafgewerkte projecten moet oplijsten en voorstellen moet formuleren voor de financiering van projecten.

Behalve ex-Voka-voorzitter Michel Delbaere bestaat het strategisch comité uit Dominique Leroy (Proximus), Marc Raisière (Belfius), Michèle Sioen (ex-VBO), Jean Stéphenne (ex-GSK) en Pieter Timmermans (VBO).

Begroting

De premier hoopt dat het pact tegen 2030 ongeveer 60 miljard euro aan publieke en private investeringen oplevert. In de begroting voor volgend jaar werd daarvoor bijna 700 miljoen euro voorzien.

Het strategisch comité uit zich wat bedachtzamer met de cijfers. Die zijn “geen fetisj”. “Wat we moeten doen, is onze economie voorbereiden op 2030”, aldus Delbaere vrijdag in de Commissie vrijdag.

In de lente van volgend jaar komt het comité alvast met de eerste ‘pioniersprojecten’ die een positief effect zouden kunnen hebben op de economie. Het gaat wel enkel om de krachtlijnen, benadrukt Delbaere.

“Het is niet aan ons om te zeggen dat er een autosnelweg moet komen tussen een punt A en een punt B.”

Daarna gaat het dossier terug naar de politiek.

Het Belgische investeringspact kan worden vergeleken met het comité dat de voormalige Duitse bondskanselier Gerard Schröder in 2002 had voorgesteld om het land voor te bereiden op toekomstige economische uitdagingen, en die ‘hebben duidelijk resultaat opgeleverd’, stelde het comité in september al in een nota aan de regering.

Oppositie bezorgd

Die nota veroorzaakt bij de oppositie wel enige bezorgdheid. Zo stelt het comité enkele ‘potentiële aanvullende maatregelen’ voor om de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te verbeteren.

“Wij vrezen dat men zal proberen nog verder te gaan dan ze nu al zijn gegaan, onder de dekmantel dat het gaat om voorstellen van actoren buiten de politiek”, zei Stéphane Crusnière (PS).

Delbaere nuanceert: “Er moeten keuzes gemaakt worden. We moeten proberen om zo inclusief mogelijk te zijn, maar tegelijkertijd ook zorgen voor een performantere economie om de sociale zekerheid te kunnen betalen.”

Partner Content