Hogere investeringen bij met name de medische divisie zijn daarvoor verantwoordelijk voor de lagere winstcijfers, stelde het Nederlandse technologieconcern bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal.

Philips zag de omzet wel met 14 procent toenemen tot 5,3 miljard euro. Dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Wanneer die eruit worden gefilterd, blijft een omzetgroei over van 2 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde van 253 miljoen naar 240 miljoen euro. Onder de streep resteerde 100 miljoen euro, tegen 137 miljoen euro een jaar eerder.

"Bemoedigend"

Topman Frans van Houten noemde het "bemoedigend" dat de opbrengsten ook op vergelijkbare basis weer eens zijn gestegen. Ook de rest van het jaar blijft de omzet naar verwachting "bescheiden" toenemen, zei hij. Philips moest in januari erkennen dat de financiële doelen die het zich voor 2016 had gesteld niet meer binnen handbereik lagen. Daaraan is de afgelopen maanden niets veranderd.

De consumententak van Philips, producent van bijvoorbeeld scheerapparaten, elektrische tandenborstels en huishoudelijke apparatuur, zag de omzet afgezien van wisselkoerseffecten met 10 procent groeien. Ook de winstmarge op die producten nam toe.

Bij de medische divisie, die ziekenhuisapparatuur maakt, stond de marge juist sterk onder druk. Het naar omzet gemeten grootste bedrijfsonderdeel van Philips maakte extra herstructureringskosten. Ook de recente overname van de Amerikaanse fabrikant van beeldtechnologie Volcano drukte het resultaat.

Bij de verlichtingstak was gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten sprake van een daling van de omzet en winst. Philips wil dat onderdeel volgend jaar verzelfstandigen. (Belga/NS)

Hogere investeringen bij met name de medische divisie zijn daarvoor verantwoordelijk voor de lagere winstcijfers, stelde het Nederlandse technologieconcern bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. Philips zag de omzet wel met 14 procent toenemen tot 5,3 miljard euro. Dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Wanneer die eruit worden gefilterd, blijft een omzetgroei over van 2 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) daalde van 253 miljoen naar 240 miljoen euro. Onder de streep resteerde 100 miljoen euro, tegen 137 miljoen euro een jaar eerder. Topman Frans van Houten noemde het "bemoedigend" dat de opbrengsten ook op vergelijkbare basis weer eens zijn gestegen. Ook de rest van het jaar blijft de omzet naar verwachting "bescheiden" toenemen, zei hij. Philips moest in januari erkennen dat de financiële doelen die het zich voor 2016 had gesteld niet meer binnen handbereik lagen. Daaraan is de afgelopen maanden niets veranderd. De consumententak van Philips, producent van bijvoorbeeld scheerapparaten, elektrische tandenborstels en huishoudelijke apparatuur, zag de omzet afgezien van wisselkoerseffecten met 10 procent groeien. Ook de winstmarge op die producten nam toe. Bij de medische divisie, die ziekenhuisapparatuur maakt, stond de marge juist sterk onder druk. Het naar omzet gemeten grootste bedrijfsonderdeel van Philips maakte extra herstructureringskosten. Ook de recente overname van de Amerikaanse fabrikant van beeldtechnologie Volcano drukte het resultaat. Bij de verlichtingstak was gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten sprake van een daling van de omzet en winst. Philips wil dat onderdeel volgend jaar verzelfstandigen. (Belga/NS)