De beslissing om na twintig jaar van bank te veranderen zou niets te maken hebben met de recente problemen bij Dexia, verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) woensdag op de VRT-radio. ING had gewoon het goedkoopste bod en de Vlaamse regering is verplicht om daarop in te gaan, luidt het.

Dexia (nu Dexia Bank België) is al twintig jaar de huisbankier van de Vlaamse regering en de Vlaamse administraties. Verscheidene Vlaamse instellingen werken met KBC als huisbankier. In totaal zouden die bankcontracten goed zijn voor 30 miljard euro kasverrichtingen per jaar.

Vlaamse injectie

Tijdens de bankencrisis kreeg zowel Dexia als KBC steun van de Vlaamse regering. In 2008 injecteerde de Vlaamse regering 500 miljoen euro kapitaal in Dexia. Ze versterkte begin 2009 ook het kernkapitaal van KBC met 3,5 miljard euro.

Bij de recente redding van Dexia had de Vlaamse regering liever een andere oplossing gezien dan de nationalisering door de federale overheid. De beslissing om Dexia nu niet langer als huisbankier te nemen heeft daar niets mee te maken, verduidelijkte Peeters woensdag. De Vlaamse regering had een openbare aanbesteding uitgeschreven om die bankcontracten te vernieuwen, en ING kwam er als beste uit. De Vlaamse regering kan niet anders dan de wet op de aanbestedingen volgen en op het beste bod ingaan, aldus Peeters.

Reactie Dexia en KBC

Dexia gaat de mogelijkheid onderzoeken om een beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen de beslissing van de Vlaamse overheid. Dat kan tot 27 december. De verschillende elementen die deel uitmaakten van de beslissing van de Vlaamse regering, zullen daarbij worden onderzocht, aldus een woordvoerster van Dexia Bank België (DBB). Bij KBC luidt het dat de bank niet de gewoonte heeft in te gaan op individuele dossiers. (Belga/BO)

De beslissing om na twintig jaar van bank te veranderen zou niets te maken hebben met de recente problemen bij Dexia, verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) woensdag op de VRT-radio. ING had gewoon het goedkoopste bod en de Vlaamse regering is verplicht om daarop in te gaan, luidt het. Dexia (nu Dexia Bank België) is al twintig jaar de huisbankier van de Vlaamse regering en de Vlaamse administraties. Verscheidene Vlaamse instellingen werken met KBC als huisbankier. In totaal zouden die bankcontracten goed zijn voor 30 miljard euro kasverrichtingen per jaar. Vlaamse injectieTijdens de bankencrisis kreeg zowel Dexia als KBC steun van de Vlaamse regering. In 2008 injecteerde de Vlaamse regering 500 miljoen euro kapitaal in Dexia. Ze versterkte begin 2009 ook het kernkapitaal van KBC met 3,5 miljard euro. Bij de recente redding van Dexia had de Vlaamse regering liever een andere oplossing gezien dan de nationalisering door de federale overheid. De beslissing om Dexia nu niet langer als huisbankier te nemen heeft daar niets mee te maken, verduidelijkte Peeters woensdag. De Vlaamse regering had een openbare aanbesteding uitgeschreven om die bankcontracten te vernieuwen, en ING kwam er als beste uit. De Vlaamse regering kan niet anders dan de wet op de aanbestedingen volgen en op het beste bod ingaan, aldus Peeters. Reactie Dexia en KBCDexia gaat de mogelijkheid onderzoeken om een beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen de beslissing van de Vlaamse overheid. Dat kan tot 27 december. De verschillende elementen die deel uitmaakten van de beslissing van de Vlaamse regering, zullen daarbij worden onderzocht, aldus een woordvoerster van Dexia Bank België (DBB). Bij KBC luidt het dat de bank niet de gewoonte heeft in te gaan op individuele dossiers. (Belga/BO)