Digitalisering was de voornaamste reden voor het schrappen van 7.000 banen bij de ING-groep, meldde de bank begin oktober. Maar nu blijkt dat ook een groot deel van het werk gewoon wordt doorgeschoven naar lagelonenlanden in Oost-Europa en Azië. Dat meldt het Nederlandse dagblad de Volkskrant zaterdag op basis van documenten die de krant in handen heeft. In België verdwijnen 3.500 banen, in Nederland 2.300 banen.

De Volkskrant kon de plannen inkijken die de bank in ons land in het kader van de wet-Renault moest overmaken aan de personeelsvertegenwoordigers.

Zo verdwijnt het Belgische risicomanagement deels naar Polen. Handelaren worden samengebracht in Londen. De bijbehorende administratie, de zogenoemde backoffice, zal 'op zeker moment gebeuren vanuit de locaties van de Groep in Azië'.

'Niets te maken met digitalisering'

Een voormalige medewerker, die anoniem wil blijven, bevestigt aan de Volkskrant dat dit ook in Nederland gaande is. 'Het is gewoon hetzelfde werk als eerst in ons land plaatsvond. Nu gaat het naar lagelonenlanden.' Dat druist volgens hem in tegen het beeld dat ING schetst in de media over de reorganisatie. 'Als het puur om efficiency zou gaan, dan vind ik het prima. Maar dit heeft niks te maken met digitalisering.'

Eerder verscheen al een mediabericht dat de Belgische it-afdeling gehalveerd zou worden en een groot deel van de afdeling naar Bulgarije zou verhuizen.

ING-topman Ralph Hamers zei begin oktober nog over de reorganisatie in een interview met de Nederlandsse nieuwszender BNR: "Het is een harde boodschap, dat realiseer ik me. Digitalisering is wat ING heel veel succes brengt. Het is alleen zo dat in landen als Nederland en België, waar we ook een kantorenbank zijn, de beweging naar een digitale bank jammer genoeg gepaard gaat met herstructureringen."

'ING is schatplichtig aan Nederland'

De vakbonden hebben alvast verontwaardigd gereageerd op de plannen van de bank-verzekeraar die de Nederlandse krant kon inkijken. Vakbondsman Gerard van Hees van de FNV wijst op de financiële steun die ING tijdens de kredietcrisis ontving van de Nederlandse belastingbetaler. In 2008 kreeg de bank een (inmiddels terugbetaalde) kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse overheid. Enkele maanden later nam die ook de risico's over op een grote portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken. Volgens Van Hees is ING schatplichtig aan Nederland. "Dan past het niet om massaal werk naar elders te brengen", zegt hij.

Maar een woordvoerder van de bank benadrukt dat ING altijd heeft aangegeven dat de reorganisatie niet alleen draait om digitalisering. ''We hebben begin oktober wel degelijk duidelijk gemaakt dat de reorganisatie nodig was omdat het werk bij ING verandert en ook de plek van het werk verandert. Het is altijd onderdeel geweest van de plannen.Je kan een discussie voeren over het samenvoegen van banen. Die voeren we ook met vakbonden. Maar de suggestie dat wij niet eerlijk zijn, die klopt niet."

Hoeveel banen precies worden versluisd, is op dit moment niet bekend.

(VK/BO)

Digitalisering was de voornaamste reden voor het schrappen van 7.000 banen bij de ING-groep, meldde de bank begin oktober. Maar nu blijkt dat ook een groot deel van het werk gewoon wordt doorgeschoven naar lagelonenlanden in Oost-Europa en Azië. Dat meldt het Nederlandse dagblad de Volkskrant zaterdag op basis van documenten die de krant in handen heeft. In België verdwijnen 3.500 banen, in Nederland 2.300 banen. De Volkskrant kon de plannen inkijken die de bank in ons land in het kader van de wet-Renault moest overmaken aan de personeelsvertegenwoordigers. Zo verdwijnt het Belgische risicomanagement deels naar Polen. Handelaren worden samengebracht in Londen. De bijbehorende administratie, de zogenoemde backoffice, zal 'op zeker moment gebeuren vanuit de locaties van de Groep in Azië'. Een voormalige medewerker, die anoniem wil blijven, bevestigt aan de Volkskrant dat dit ook in Nederland gaande is. 'Het is gewoon hetzelfde werk als eerst in ons land plaatsvond. Nu gaat het naar lagelonenlanden.' Dat druist volgens hem in tegen het beeld dat ING schetst in de media over de reorganisatie. 'Als het puur om efficiency zou gaan, dan vind ik het prima. Maar dit heeft niks te maken met digitalisering.'Eerder verscheen al een mediabericht dat de Belgische it-afdeling gehalveerd zou worden en een groot deel van de afdeling naar Bulgarije zou verhuizen. ING-topman Ralph Hamers zei begin oktober nog over de reorganisatie in een interview met de Nederlandsse nieuwszender BNR: "Het is een harde boodschap, dat realiseer ik me. Digitalisering is wat ING heel veel succes brengt. Het is alleen zo dat in landen als Nederland en België, waar we ook een kantorenbank zijn, de beweging naar een digitale bank jammer genoeg gepaard gaat met herstructureringen."De vakbonden hebben alvast verontwaardigd gereageerd op de plannen van de bank-verzekeraar die de Nederlandse krant kon inkijken. Vakbondsman Gerard van Hees van de FNV wijst op de financiële steun die ING tijdens de kredietcrisis ontving van de Nederlandse belastingbetaler. In 2008 kreeg de bank een (inmiddels terugbetaalde) kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse overheid. Enkele maanden later nam die ook de risico's over op een grote portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken. Volgens Van Hees is ING schatplichtig aan Nederland. "Dan past het niet om massaal werk naar elders te brengen", zegt hij. Maar een woordvoerder van de bank benadrukt dat ING altijd heeft aangegeven dat de reorganisatie niet alleen draait om digitalisering. ''We hebben begin oktober wel degelijk duidelijk gemaakt dat de reorganisatie nodig was omdat het werk bij ING verandert en ook de plek van het werk verandert. Het is altijd onderdeel geweest van de plannen.Je kan een discussie voeren over het samenvoegen van banen. Die voeren we ook met vakbonden. Maar de suggestie dat wij niet eerlijk zijn, die klopt niet."Hoeveel banen precies worden versluisd, is op dit moment niet bekend.(VK/BO)