Nick Jue, directeur van ING Nederland, biedt maandag in een open brief de klanten van de bank zijn excuses aan voor de ontstane onrust over de vorige week aangekondigde proef.

In een interview met de Nederlandse krant Het Finacieele Dagblad van 10 maart had Hans Hagenaars, directeur Particulieren bij ING, namelijk laten verstaan dat de bank van plan was bedrijven inzicht te geven in het betalingsgedrag van klanten van ING. Bedrijven zoals bijv. Albert Heijn zouden dan op hun beurt op maat gesneden advertenties aanbieden. ING zou nog dit jaar van start gaan met een proef met enkele duizenden klanten. In het geval de proef succesvol zou blijken, kon de dienst later worden uitgebreid naar het volledige klantenbestand van de bank (ongeveer 4,2 miljoen).

De plannen die Hagenaars vorige week bekendmaakte in de zakenkrant zorgden meteen voor veel ophef in de media en hevige reacties bij klanten, waarna de bank uiteindelijk besliste de plannen voorlopig op te bergen.

De Nederlandse Consumentenbond reageerde diezelfde dag als door een wesp gestoken op de plannen van ING. 'Volgens zowel de privacywetgeving als de gedragscode banken is dit niet toegestaan', liet een woordvoerster weten. De financiële waakhond AFM voelde ING later aan de tand over de omstreden plannen.

Topman Jue zegt nu - vandaag - in zijn brief dat de bank in het interview van vorige week 'niet duidelijk genoeg is geweest' over het gevoelige onderwerp. "Hierdoor hebben wij veel bezorgde reacties van onze klanten ontvangen. Deze reacties maken duidelijk dat er veel vragen en zorgen zijn over de bescherming van klantgegevens. En dat spijt mij zeer. Ik bied u dan ook allereerst mijn excuses aan voor de ontstane onduidelijkheid en de onrust waartoe dit heeft geleid", luidt het.

Jue benadrukt dat de individuele klant- en transactiegegevens niet door ING met derden zullen worden gedeeld of verkocht. "De proef die in Het Financieele Dagblad werd genoemd was bedoeld om klanten te helpen met hun persoonlijke geldzaken en voor hen besparingen te realiseren. Het doel is nadrukkelijk niet om informatie over transacties met externe bedrijven te delen en daarmee commercieel te gebruiken."

De Nederlandse bank-verzekeraar ING had geen soortgelijke plannen in België. (BO)

Nick Jue, directeur van ING Nederland, biedt maandag in een open brief de klanten van de bank zijn excuses aan voor de ontstane onrust over de vorige week aangekondigde proef. In een interview met de Nederlandse krant Het Finacieele Dagblad van 10 maart had Hans Hagenaars, directeur Particulieren bij ING, namelijk laten verstaan dat de bank van plan was bedrijven inzicht te geven in het betalingsgedrag van klanten van ING. Bedrijven zoals bijv. Albert Heijn zouden dan op hun beurt op maat gesneden advertenties aanbieden. ING zou nog dit jaar van start gaan met een proef met enkele duizenden klanten. In het geval de proef succesvol zou blijken, kon de dienst later worden uitgebreid naar het volledige klantenbestand van de bank (ongeveer 4,2 miljoen).De plannen die Hagenaars vorige week bekendmaakte in de zakenkrant zorgden meteen voor veel ophef in de media en hevige reacties bij klanten, waarna de bank uiteindelijk besliste de plannen voorlopig op te bergen.De Nederlandse Consumentenbond reageerde diezelfde dag als door een wesp gestoken op de plannen van ING. 'Volgens zowel de privacywetgeving als de gedragscode banken is dit niet toegestaan', liet een woordvoerster weten. De financiële waakhond AFM voelde ING later aan de tand over de omstreden plannen. Topman Jue zegt nu - vandaag - in zijn brief dat de bank in het interview van vorige week 'niet duidelijk genoeg is geweest' over het gevoelige onderwerp. "Hierdoor hebben wij veel bezorgde reacties van onze klanten ontvangen. Deze reacties maken duidelijk dat er veel vragen en zorgen zijn over de bescherming van klantgegevens. En dat spijt mij zeer. Ik bied u dan ook allereerst mijn excuses aan voor de ontstane onduidelijkheid en de onrust waartoe dit heeft geleid", luidt het.Jue benadrukt dat de individuele klant- en transactiegegevens niet door ING met derden zullen worden gedeeld of verkocht. "De proef die in Het Financieele Dagblad werd genoemd was bedoeld om klanten te helpen met hun persoonlijke geldzaken en voor hen besparingen te realiseren. Het doel is nadrukkelijk niet om informatie over transacties met externe bedrijven te delen en daarmee commercieel te gebruiken." De Nederlandse bank-verzekeraar ING had geen soortgelijke plannen in België. (BO)