Vakbonden en directie bij ING gaan vanaf woensdag 25 januari opnieuw onderhandelen over de in oktober aangekondigde herstructurering. Dat heeft het vakbondsfront bij de bank woensdag bekendgemaakt. De bonden hadden de onderhandelingen vorige week opgeschort.

'Deur weer op een kier'

"De deur was dicht, maar de directie heeft hem weer op een kier gezet", zegt Maarten Dedeyne van de liberale bond ACLVB. De directie heeft zich volgens de bonden woensdagochtend tijdens een twee uur durend onderhoud bereid getoond te praten over viertal punten: een vermindering van het aantal naakte ontslagen, het behoud van meer statutaire kantoren, een regeling voor vrijwillig vertrek en een vervroegd vertrek voor oudere werknemers. Volgens de bonden heeft de grote opkomst van het ING-personeel tijdens de personeelsvergaderingen van maandag en dinsdag indruk gemaakt. "Daar zijn geen twintig maar honderden mensen op afgekomen. Dat heeft de directie ook gezien", merkt Dedeyne op. "Er is nu nog geen garantie op succes, maar het was of een opening of een oorlogsverklaring."

De bonden gaan zelf een eisenbundel indienen, waarover dan in februari aan hoog tempo onderhandeld zal worden. Opvallend is dat er een mogelijkheid bekeken zou worden om werknemers vanaf 55 jaar te laten vertrekken. Omdat de herstructurering voor 1 november aangekondigd werd, bestaat die mogelijkheid volgens LBC-vakbondsman Herman Vanderhaegen nog steeds.

'Geen zware toegevingen'

Langs de kant van de directie luidt het dat er geen nieuwe toegevingen gedaan zijn. "Voor ons was de deur niet dicht", zegt ING-woordvoerster Vanessa Zwaelens. De vier elementen waarover de vakbonden het hebben, lagen volgens haar ook eerder al op tafel. Over inhoudelijke details wil ze niet uitweiden, maar de directie zegt "de constructieve sfeer te appreciëren".

Ondertussen is nog niet duidelijk wie Rik Vandenberghe zal opvolgen als CEO van ING België. Hij kondigde vorige week zijn vertrek naar bouwonderneming Besix aan op 28 februari. De bonden hebben hun wens uitgedrukt dat Vandenberghe zelf tot die datum rond de onderhandelingstafel blijft zitten.

De directie van ING kondigde begin oktober aan dat ze in heel Europa ongeveer 7.000 banen wil schrappen tegen 2021, voornamelijk in België en Nederland. Het aantal naakte ontslagen in België zou maximaal op 1.700 kunnen uitkomen. De bonden willen dat cijfer 'zo dicht mogelijk bij nul'. brengen.

Vakbonden en directie bij ING gaan vanaf woensdag 25 januari opnieuw onderhandelen over de in oktober aangekondigde herstructurering. Dat heeft het vakbondsfront bij de bank woensdag bekendgemaakt. De bonden hadden de onderhandelingen vorige week opgeschort."De deur was dicht, maar de directie heeft hem weer op een kier gezet", zegt Maarten Dedeyne van de liberale bond ACLVB. De directie heeft zich volgens de bonden woensdagochtend tijdens een twee uur durend onderhoud bereid getoond te praten over viertal punten: een vermindering van het aantal naakte ontslagen, het behoud van meer statutaire kantoren, een regeling voor vrijwillig vertrek en een vervroegd vertrek voor oudere werknemers. Volgens de bonden heeft de grote opkomst van het ING-personeel tijdens de personeelsvergaderingen van maandag en dinsdag indruk gemaakt. "Daar zijn geen twintig maar honderden mensen op afgekomen. Dat heeft de directie ook gezien", merkt Dedeyne op. "Er is nu nog geen garantie op succes, maar het was of een opening of een oorlogsverklaring." De bonden gaan zelf een eisenbundel indienen, waarover dan in februari aan hoog tempo onderhandeld zal worden. Opvallend is dat er een mogelijkheid bekeken zou worden om werknemers vanaf 55 jaar te laten vertrekken. Omdat de herstructurering voor 1 november aangekondigd werd, bestaat die mogelijkheid volgens LBC-vakbondsman Herman Vanderhaegen nog steeds. Langs de kant van de directie luidt het dat er geen nieuwe toegevingen gedaan zijn. "Voor ons was de deur niet dicht", zegt ING-woordvoerster Vanessa Zwaelens. De vier elementen waarover de vakbonden het hebben, lagen volgens haar ook eerder al op tafel. Over inhoudelijke details wil ze niet uitweiden, maar de directie zegt "de constructieve sfeer te appreciëren". Ondertussen is nog niet duidelijk wie Rik Vandenberghe zal opvolgen als CEO van ING België. Hij kondigde vorige week zijn vertrek naar bouwonderneming Besix aan op 28 februari. De bonden hebben hun wens uitgedrukt dat Vandenberghe zelf tot die datum rond de onderhandelingstafel blijft zitten. De directie van ING kondigde begin oktober aan dat ze in heel Europa ongeveer 7.000 banen wil schrappen tegen 2021, voornamelijk in België en Nederland. Het aantal naakte ontslagen in België zou maximaal op 1.700 kunnen uitkomen. De bonden willen dat cijfer 'zo dicht mogelijk bij nul'. brengen.