Het stroomnetwerk moet voortdurend in evenwicht zijn. Daarom zorgt hoogspanningsnetbeheerder Elia ervoor dat de producenten evenveel stroom op het net plaatsen als er wordt verbruikt. Om dat evenwicht te bereiken, schakelt Elia nu al op piekmomenten sommige delen van installaties van grootverbruikers af. Die grootverbruikers worden daarvoor vergoed.

Het volume aan afschakelbare stroomverbruikers is bij lange na niet voldoende om de problemen op te lossen als de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 zouden moeten sluiten. Die reactoren, samen goed voor 2000 MW, liggen stil omdat de federale veiligheidswaakhond FANC het grote aantal gaatjes in de reactorkuipen nader wil onderzoeken.

De werkgeversorganisaties VBO en Voka lieten weten dat de industrie klaarstaat voor slim afschakelen, al dan niet als noodoplossing. Technologiefederatie Agoria noemde het een druppel op een hete plaat en Woitrin treedt daarin bij. "In totaal spreek je over een 600 MW afschakelbare klanten. Maar die installaties zijn sowieso niet permanent in productie. Dus spreek je over in realiteit 200 tot 250 MW afschakelbare energievraag." Dat is voldoende om, zoals nu, op piekmomenten het evenwicht op het net te bewaren, maar ook niet meer dan dat. (L.H)

Het stroomnetwerk moet voortdurend in evenwicht zijn. Daarom zorgt hoogspanningsnetbeheerder Elia ervoor dat de producenten evenveel stroom op het net plaatsen als er wordt verbruikt. Om dat evenwicht te bereiken, schakelt Elia nu al op piekmomenten sommige delen van installaties van grootverbruikers af. Die grootverbruikers worden daarvoor vergoed. Het volume aan afschakelbare stroomverbruikers is bij lange na niet voldoende om de problemen op te lossen als de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 zouden moeten sluiten. Die reactoren, samen goed voor 2000 MW, liggen stil omdat de federale veiligheidswaakhond FANC het grote aantal gaatjes in de reactorkuipen nader wil onderzoeken. De werkgeversorganisaties VBO en Voka lieten weten dat de industrie klaarstaat voor slim afschakelen, al dan niet als noodoplossing. Technologiefederatie Agoria noemde het een druppel op een hete plaat en Woitrin treedt daarin bij. "In totaal spreek je over een 600 MW afschakelbare klanten. Maar die installaties zijn sowieso niet permanent in productie. Dus spreek je over in realiteit 200 tot 250 MW afschakelbare energievraag." Dat is voldoende om, zoals nu, op piekmomenten het evenwicht op het net te bewaren, maar ook niet meer dan dat. (L.H)