Jozef Vangelder

‘In een vastgekoekte economie betaalt vooral de burger het gelag’

Jozef Vangelder redacteur bij Trends

“Het legertje zombiebedrijven zal ongetwijfeld nog aanzwellen als de digitale omwenteling de economie overhoop gooit. Als alles verandert, zijn routine en gemakzucht dodelijk”, zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.

Het huis en de huisraad verkopen, en nog niet genoeg geld hebben om de schulden terug te betalen: zowat 61.000 Belgische bedrijven verkeren in dat geval. Ze hebben een negatief eigen vermogen, luidt het jargon. Ruim twee derde zijn bedrijfjes zonder werknemers, een kwart heeft niet meer dan vier mensen in dienst. Achter de successen van de Belgische bedrijfswereld gaat een uithoek schuil waar nogal wat geploeterd, geritseld en gesukkeld wordt.

Bij 70 procent van de Belgische bedrijven ligt de productiviteit onder het gemiddelde, schrijft de Nationale Bank in haar jaarverslag. Blijkbaar doen veel bedrijven niet meer dan voortkabbelen. De economische groei moet komen van een klein kransje toppers.

In een vastgekoekte economie betaalt vooral de burger het gelag

Het legertje sukkelaars en middelmatigen zal ongetwijfeld nog aanzwellen als de digitale omwenteling de economie overhoop gooit. Als alles verandert, zijn routine en gemakzucht dodelijk. Voor een ondernemer zijn het ongemeen boeiende, maar tegelijk lastige tijden. Zeker voor de vele duizenden Vlaamse kmo-bazen met flink wat jaren op de teller.

Want ons bedrijfsleven vergrijst in snel tempo, wat de economische dynamiek niet vooruit zal helpen. Voor de jonge generatie is het een les. Blijf wendbaar.

Ook de overheid moet haar deel doen in het stimuleren van de economische bloeds-omloop. Regulering dient het algemeen belang, maar houdt vaak nieuwkomers op afstand, zodat bestaande spelers op de markt rustig kunnen indommelen. Of hogere prijzen aanrekenen, zonder hun kwaliteit te verbeteren. In een vastgekoekte economie betaalt vooral de burger het gelag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content