Dat ondervindt ook Vincent Vandenameele, directeur van het Vormingfonds voor Uitzendkrachten (VFU).

Het VFU is een paritaire organisatie van de uitzendsector die opleidingen organiseert voor uitzendkrachten. Vorig jaar leidde het vormingsfonds 4167 cursisten op. "We helpen uitzendkrachten en kandidaat-uitzendkrachten hun competenties via opleidingen te verbeteren, zodat ze beter beantwoorden aan de verwachtingen van de arbeidsmarkt", zegt Vincent Vandenameele.

'Stop het diplomafetisjisme'

De directeur van het VFU stelt vast dat heel wat bedrijven nog altijd te veel belang hechten aan diploma's. Diplomafetisjisme noemt hij het, terwijl het voor veel beroepen belangrijker is dat de mensen de juiste attitudes, soft skills en competenties hebben om in een bedrijf aan de slag te gaan.

"In onze organisatie hebben we een onlinetool ontwikkeld waarmee uitzendkrachten een realistisch zicht krijgen op hun competenties en daarover feedback krijgen. De tool kan ingezet worden voor veertien vaak voorkomende functies in de uitzendsector. Daarmee willen we aantonen dat het voor werkzoekenden belangrijk is om hun vaardigheden en competenties extra in de verf te zetten. Als iedereen dat diplomafetisjisme aanhoudt, dan blijft men altijd met dezelfde knelpunten geconfronteerd worden", stelt Vincent Vandenameele.

'Diploma niet hét belangrijkste'

Voor veel jobs is het volgens Vandenameele belangrijker wat een kandidaat kan en hoe hij functioneert in een team. Is hij flexibel, nauwkeurig, communicatief, enzovoort? "Dat weegt in de praktijk veel meer door dan een diploma, en dat blijkt nu ook uit de cijfers van de VDAB, wat mij verheugt." De VFU-topman wil niet gezegd hebben dat werkgevers niet meer moeten kijken naar diploma's. We moeten het belang van een diploma blijven benadrukken, maar het is niet hét belangrijkste.

De uitzendsector is een belangrijke schakel in de arbeidsmarkt die bemiddelt tussen vraag en aanbod. "Wij zijn de makelaars tussen de mensen die op zoek zijn naar een baan en de bedrijven die mensen zoeken. Vaak merken we dat als een uitzendkantoor voldoende kan aantonen dat iemand over de juiste competenties beschikt, mensen meer kansen krijgen. Terwijl als die personen rechtstreeks zouden solliciteren bij een bedrijf en ze kijken alleen naar diploma's en werkervaring, ze minder aan de bak komen", vertelt Vandenameele.

Het is net de rol van de uitzendkantoren om die competenties en talenten zichtbaar te maken en daar bestaan verschillende instrumenten voor. "Dat kan via tests of een assessment. Of ook via het opvragen van referenties bij vroegere werkgevers. Op basis van al die informatie kunnen uitzendkantoren kandidaten beter matchen met geïnteresseerde bedrijven", zegt Vandenameele.

Kurt De Cat

Dat ondervindt ook Vincent Vandenameele, directeur van het Vormingfonds voor Uitzendkrachten (VFU).Het VFU is een paritaire organisatie van de uitzendsector die opleidingen organiseert voor uitzendkrachten. Vorig jaar leidde het vormingsfonds 4167 cursisten op. "We helpen uitzendkrachten en kandidaat-uitzendkrachten hun competenties via opleidingen te verbeteren, zodat ze beter beantwoorden aan de verwachtingen van de arbeidsmarkt", zegt Vincent Vandenameele. De directeur van het VFU stelt vast dat heel wat bedrijven nog altijd te veel belang hechten aan diploma's. Diplomafetisjisme noemt hij het, terwijl het voor veel beroepen belangrijker is dat de mensen de juiste attitudes, soft skills en competenties hebben om in een bedrijf aan de slag te gaan."In onze organisatie hebben we een onlinetool ontwikkeld waarmee uitzendkrachten een realistisch zicht krijgen op hun competenties en daarover feedback krijgen. De tool kan ingezet worden voor veertien vaak voorkomende functies in de uitzendsector. Daarmee willen we aantonen dat het voor werkzoekenden belangrijk is om hun vaardigheden en competenties extra in de verf te zetten. Als iedereen dat diplomafetisjisme aanhoudt, dan blijft men altijd met dezelfde knelpunten geconfronteerd worden", stelt Vincent Vandenameele. Voor veel jobs is het volgens Vandenameele belangrijker wat een kandidaat kan en hoe hij functioneert in een team. Is hij flexibel, nauwkeurig, communicatief, enzovoort? "Dat weegt in de praktijk veel meer door dan een diploma, en dat blijkt nu ook uit de cijfers van de VDAB, wat mij verheugt." De VFU-topman wil niet gezegd hebben dat werkgevers niet meer moeten kijken naar diploma's. We moeten het belang van een diploma blijven benadrukken, maar het is niet hét belangrijkste.De uitzendsector is een belangrijke schakel in de arbeidsmarkt die bemiddelt tussen vraag en aanbod. "Wij zijn de makelaars tussen de mensen die op zoek zijn naar een baan en de bedrijven die mensen zoeken. Vaak merken we dat als een uitzendkantoor voldoende kan aantonen dat iemand over de juiste competenties beschikt, mensen meer kansen krijgen. Terwijl als die personen rechtstreeks zouden solliciteren bij een bedrijf en ze kijken alleen naar diploma's en werkervaring, ze minder aan de bak komen", vertelt Vandenameele. Het is net de rol van de uitzendkantoren om die competenties en talenten zichtbaar te maken en daar bestaan verschillende instrumenten voor. "Dat kan via tests of een assessment. Of ook via het opvragen van referenties bij vroegere werkgevers. Op basis van al die informatie kunnen uitzendkantoren kandidaten beter matchen met geïnteresseerde bedrijven", zegt Vandenameele.Kurt De Cat