Vanaf 1 januari wordt de postmarkt geliberaliseerd. Tot nu toe had bpost een monopolie op de markt van de bezorging van brieven tot 50 gram. Maar Thijs verwacht niet meteen grote veranderingen.

"Ik zie niet veel beweging op de Belgische markt, dus ik moet toegeven dat ik niet meteen concurrentie verwacht vanaf 1 januari.

Maar in Nederland, Duitsland en Zweden, waar de markt eerder werd vrijgemaakt, zien we dat concurrenten 25 procent van de markt hebben verworven. Gezien de moeilijke economische situatie in Europa, weet ik echter niet of veel concurrenten zin hebben om de concurrentie aan te gaan met bpost."

De kritiek die de Belgian Mail Users Association (een initatief van DHL, Suisse Post en Spring) spuit over de modaliteiten waarmee concurrenten zich op de markt van brieven tot 50 gram mogen begeven, wuift Johnny Thijs weg.

De BMUA meent dat bpost teveel beschermd wordt en een quasi-monopolist wordt. De vereniging overweegt een klacht in te dienen bij de Europese Commissie tegen de Belgische wetgeving die de beperkingen voor nieuwkomers regelt. Volgens Johnny Thijs zijn die voorwaarden bijvoorbeeld even streng als in Nederland. Zo werd bepaald dat de post alleen mag bezorgd worden door werknemers met een vast contract en niet door freelancers.

Z-Talk Goossens, zaterdagochtend vanaf 11 uur op Kanaal Z.

Vanaf 1 januari wordt de postmarkt geliberaliseerd. Tot nu toe had bpost een monopolie op de markt van de bezorging van brieven tot 50 gram. Maar Thijs verwacht niet meteen grote veranderingen. "Ik zie niet veel beweging op de Belgische markt, dus ik moet toegeven dat ik niet meteen concurrentie verwacht vanaf 1 januari. Maar in Nederland, Duitsland en Zweden, waar de markt eerder werd vrijgemaakt, zien we dat concurrenten 25 procent van de markt hebben verworven. Gezien de moeilijke economische situatie in Europa, weet ik echter niet of veel concurrenten zin hebben om de concurrentie aan te gaan met bpost." De kritiek die de Belgian Mail Users Association (een initatief van DHL, Suisse Post en Spring) spuit over de modaliteiten waarmee concurrenten zich op de markt van brieven tot 50 gram mogen begeven, wuift Johnny Thijs weg. De BMUA meent dat bpost teveel beschermd wordt en een quasi-monopolist wordt. De vereniging overweegt een klacht in te dienen bij de Europese Commissie tegen de Belgische wetgeving die de beperkingen voor nieuwkomers regelt. Volgens Johnny Thijs zijn die voorwaarden bijvoorbeeld even streng als in Nederland. Zo werd bepaald dat de post alleen mag bezorgd worden door werknemers met een vast contract en niet door freelancers.