Vakbondsvoorzitter Stefan Löfven noemde het een erg pijnlijk besluit, maar verduidelijkte dat er moet worden gehandeld om de loonvordering van de 1.500 leden van ID Metall bij Saab te waarborgen. "Langer wachten kan niet", aldus Löfven.

Saab heeft de lonen van augustus, voor een bedrag van ongeveer 11 miljoen euro, nog steeds niet uitgekeerd aan de 3.600 medewerkers.

De bonden voor kantoorpersoneel en het hogere kader vroegen de rechtbank in Vänersborg, waar de Saabfabrieken in Trollhättan geografisch onder vallen, vorige week al om het bankroet van het legendarische automerk.

De rechtbank in Vänersborg neemt maandag 26 september de faillissementsaanvragen onder de loep. Als Saab voor die tijd de lonen uitkeert, is er geen juridische grond meer voor de verzoeken. Een faillissement kan ook worden vermeden als de rechter in Göteborg in hoger beroep later deze week 'ja' zegt tegen een herstructureringsronde van Saab.

Tijdens een herstructurering van op zijn minst drie maanden - die juridisch goedgekeurd wordt - worden de lonen door de Zweedse staat betaald en is Saab beschermd tegen oude schuldeisers. Dat verschuldigde bedrag stemt overeen met 150 miljoen euro. Nieuwe rekeningen en de belastingaanslag moeten wel worden betaald. (Belga/BO)

Vakbondsvoorzitter Stefan Löfven noemde het een erg pijnlijk besluit, maar verduidelijkte dat er moet worden gehandeld om de loonvordering van de 1.500 leden van ID Metall bij Saab te waarborgen. "Langer wachten kan niet", aldus Löfven. Saab heeft de lonen van augustus, voor een bedrag van ongeveer 11 miljoen euro, nog steeds niet uitgekeerd aan de 3.600 medewerkers. De bonden voor kantoorpersoneel en het hogere kader vroegen de rechtbank in Vänersborg, waar de Saabfabrieken in Trollhättan geografisch onder vallen, vorige week al om het bankroet van het legendarische automerk. De rechtbank in Vänersborg neemt maandag 26 september de faillissementsaanvragen onder de loep. Als Saab voor die tijd de lonen uitkeert, is er geen juridische grond meer voor de verzoeken. Een faillissement kan ook worden vermeden als de rechter in Göteborg in hoger beroep later deze week 'ja' zegt tegen een herstructureringsronde van Saab. Tijdens een herstructurering van op zijn minst drie maanden - die juridisch goedgekeurd wordt - worden de lonen door de Zweedse staat betaald en is Saab beschermd tegen oude schuldeisers. Dat verschuldigde bedrag stemt overeen met 150 miljoen euro. Nieuwe rekeningen en de belastingaanslag moeten wel worden betaald. (Belga/BO)