Ierland wereldkampioen in de betere buitenlandse investering

© istock
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Ierland is de wereldwijde nummer 1 in het aantrekken van buitenlandse investeringen met de meeste toegevoegde waarde. Dat blijkt uit een rapport van adviseur Plant Location International. België haalt een matige 29ste plaats. Het succesrecept van de Ieren: onderwijs dat anticipeert op de noden van investeerders.

Ierland is een economische topatleet. Nergens ter wereld creëren buitenlandse investeringen meer waarde dan in het groene eiland. Dat blijkt uit een rapport van Plant Location International (PLI), een in Brussel gevestigde IBM-dochter die bedrijven adviseert bij de keuze van een vestigingsplaats in de wereld. PLI stelde een indicator samen op basis van de toegevoegde waarde en kennisintensiteit van buitenlandse investeringen. Op een schaal van 0 tot 10 haalde Ierland de hoogste score: 6,32. Ons buurland Nederland haalde de zevende plaats, met 5,06. België eindigt op een magere 29ste plaats, met 4,6.

“De Ierse overheid is bijzonder sterk in anticiperen,” zegt Roel Spee, wereldwijd hoofd van PLI. “Ze kijkt welk type investeerders op komst zijn, en welke kwaliteitseisen zij aan hun medewerkers stellen. Op basis daarvan zorgt de overheid voor aangepaste opleidingen, zodat de investeerders op de arbeidsmarkt de mensen vinden die ze nodig hebben.”

Op die manier kon Ierland in het verleden belangrijke investeringen aantrekken in sectoren als farma, IT, financiële diensten, call centers, en recent sociale media. “Telkens als de bedrijven klaar waren om te investeren, was ook Ierland er klaar voor,” zegt Spee. “Dat strategisch denken koppelt het land aan een zeer actieve werving van buitenlandse investeerders, en een sterk ondernemingsklimaat. Ierland is een goed product.”

Servië

De waardecreatie door buitenlandse investeringen zegt nog niks over het aantal jobs. Buitenlandse investeerders zorgden vorig jaar voor 6800 nieuwe banen in Ierland. Het kleine land haalt daarmee wereldwijd de 27ste plaats. België, met een economie dubbel zo groot als de Ierse, moet tevreden zijn met 4700 nieuwe jobs, goed voor de 35ste plaats. Nederland is nummer 22, met 9500 nieuwe banen. Niet toevallig wordt de lijst aangevoerd door de grootste economie ter wereld, de VS, met 114.200 nieuwe jobs.

Het rapport van PLI wijst nog op enkele opvallende trends, zoals de veranderende rol van China. Vroeger trokken bedrijven trekken naar China als goedkoop productieland, om van daaruit de wereldmarkt te bedienen. Sinds 2010 zijn zulke pure productie-investeringen in China gezakt met 44 procent. Dat ligt aan de stijging van de Chinese loonkosten. De rol van China als ‘fabriek van de wereld’ wordt overgenomen door landen als Vietnam, Thailand en Indonesië. Bedrijven investeren nog in China, maar vooral om de lokale markt te bedienen, met een almaar omvangrijkere middenklasse.

Een andere trend is ‘near-shoring’, het opzetten van kleinschaligere productievestigingen dichtbij de eindklant. Bedrijven willen sneller en efficiënter inspelen op de wensen van de consument, daarbij geholpen door nieuwe technologieën als 3D-printing en data-analyse. Zo wordt Mexico een geliefkoosde hub om Noord-Amerika te bedienen. Een aantal Centraal- en Oost-Europese landen krijgen dezelfde rol voor de bevoorrading van Europa. Als je het aantal nieuwe jobs door buitenlandse investeringen deelt door de totale bevolking, is Servië de wereldwijde nummer 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content