Huishoudhulpen leggen 8 januari het werk neer

Op 8 januari hoeft u geen cheques klaar te leggen

De christelijke vakbond roept werknemers uit de dienstenchequesector op om woensdag 8 januari te staken. Zo moet er weer leven komen in de vastgelopen loononderhandelingen.

De loononderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden in de dienstenchequesector – huishoudhulp en strijkdiensten – is vorige week vrijdag volledig vastgelopen. De vakbonden vragen voor de circa 143.000 huishoudhulpen 1,1 procent meer loon. De werkgevers zien daar echter geen ruimte voor. Zij stellen alleen een eenmalige premie voor van 130 euro in ecocheques. Omdat de onderhandelaars er niet uit geraken, is een sociaal bemiddelaar aangesteld.

Het ACV wacht dat resultaat niet af en voert de druk nu al op. Na acties bij enkele grote dienstenchequebedrijven, roept de vakbond nu op tot staking op woensdag 8 januari. Nieuw is dat ook de dienstenchequemedewerkers uit de gezinszorg zich aansluiten bij de staking. Die groep van een vijfduizendtal werknemers valt onder een ander paritair comité, maar ACV zegt dat hetzelfde probleem zich daar stelt.

De socialistische vakbond ABVV roept zelf niet op tot staken, maar zal de stakende leden wel een vergoeding geven. ‘We laten het over aan de regio’s’, zegr secretaris Issam Benal. ‘Onze leden kunnen zich aansluiten bij de staking, maar we geloven meer in acties waarbij we op straat komen.’

Partner Content