Hugo Voeten (ex-Cash Fresh) opent kunstcollectie voor het publiek

Aan het Kempisch Kanaal in Herentals opent het Art Center Hugo Voeten voor het publiek.

Aan het Kempisch Kanaal in Herentals opent donderdag 19 april het Art Center Hugo Voeten voor het publiek.

De kunstverzamelaar stelt in een gerenoveerde graanfabriek 500 werken tentoon. In de loop der jaren verwierf hij er zo’n 1500. “Ik wil de collectie beter tot haar recht laten komen dan in het magazijn, waar ze tot voor kort was opgestapeld”, zegt de doorgaans erg discrete Kempenaar in een interview met Trends. “Het mooie aan het verwerven van kunst is dat je er dan van kan genieten. Maar nu wil ik de verzameling ook delen met het publiek.”

De collectie van de gewezen grootgrutter werd ondergebracht in een oude graanfabriek. Het gebouw werd omgevormd tot een kunstencentrum van negen verdiepingen. Voeten verzamelt werken van na 1880, onder meer van Auguste Rodin, Käthe Kollwitz en Fernando Botero, Pablo Picasso en Alberto Giacometti. Onder de stukken bevinden zich ook heel wat van Vlaamse kunstenaars, zoals Rik Wouters, Frans Masereel en Panamarenko. En er zijn moderne werken van onder meer Ai WeiWe en Mircea Cantor.

Een derde van de collectie is van Bulgaarse oorsprong, zoals van Svetlin Roussev (de curator van de tentoonstelling), Nedko Solakov (nu te zien in het Gentse SMAK) en een grote verzameling grafisch werk van Christo. Voeten is ereconsul van Bulgarije en een etage van de Nationale Galerij van Sofia is naar hem vernoemd. Vanwaar de Bulgaarse connectie? Voeten, die in 2005 de warenhuisketen Cash Fresh voor 169 miljoen euro verkocht aan Delhaize: “Ik ga ook al enkele decennia op berenjacht in de Bulgaarse bossen. Die dieren komen enkel ‘s nachts uit hun hol. Omdat ik er overdag weinig te doen had, begon ik lokale galerijtjes te bezoeken. Dat gebeurde vlak na de val van de Muur, toen het land net zijn deuren had opengezet. In die periode heb ik prachtwerken kunnen kopen tegen aanvaardbare prijzen.”

Collega-ondernemers kiezen voor een nogal strakke lijn in hun collectie. Walter Vanhaerents (Vanhaerents Art Collection, Brussel) gaat resoluut voor modern, net zoals Fernand Huts (HeadquARTers, Antwerpen), die bovendien met zijn echtgenote Zuid-Amerikaanse werken koestert. Wat is de insteek van Voeten? “Ik koop wat ik mooi of interessant vind. Er zit dus absoluut geen lijn in mijn verzameling. In tegenstelling tot andere verzamelaars laat ik me niet adviseren bij mijn aankoop, zodat ook zo geen vast stramien kan groeien.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content