De mogelijkheid van een verlenging was al opgenomen in de oorspronkelijke samenwerkingsovereenkomst van Option met Huawei uit oktober 2010. Toen was een bedrag vooropgesteld van 33 miljoen euro voor 18 maanden verlenging van de licentie. Met de 22 miljoen is dat volledige bedrag nu betaald. Op 31 januari meldde Option al de ontvangst van een eerste schijf van 11 miljoen euro. Option zegt niets over een eventuele nieuwe overeenkomst.

De marktonderzoeker ABI Research schreef in februari dat USB-modems voor mobiele breedband meer en meer een witgoedmarkt worden met Huawei en ZTE als winnaars. "Je kan een verzadigde markt herkennen aan de vervanging van productinnovatie door rechtszaken", noteerde senior practice director Jeff Orr van ABI Research toen. Hij verwees naar de teruggetrokken klacht van Option tegen Huawei en naar een octrooiklacht uit december van het Canadese Novatel Wireless tegen Franklin Wireless en ZTE.

ABI Research verwachtte dat er in 2013 zo'n 125 miljoen USB-modems voor mobiele breedband worden verkocht. De verkopen van inbouwmodules in netbooks vallen zwaar tegen - volgens Orr omdat de consumenten de mobiele operatoren niet aanzien als een verkoopkanaal voor computers. Er is meer hoop voor inbouwmodems in tablets zoals de iPad, meende Orr. Apple maakt zijn eigen inbouwmodems.

B.L.

De mogelijkheid van een verlenging was al opgenomen in de oorspronkelijke samenwerkingsovereenkomst van Option met Huawei uit oktober 2010. Toen was een bedrag vooropgesteld van 33 miljoen euro voor 18 maanden verlenging van de licentie. Met de 22 miljoen is dat volledige bedrag nu betaald. Op 31 januari meldde Option al de ontvangst van een eerste schijf van 11 miljoen euro. Option zegt niets over een eventuele nieuwe overeenkomst. De marktonderzoeker ABI Research schreef in februari dat USB-modems voor mobiele breedband meer en meer een witgoedmarkt worden met Huawei en ZTE als winnaars. "Je kan een verzadigde markt herkennen aan de vervanging van productinnovatie door rechtszaken", noteerde senior practice director Jeff Orr van ABI Research toen. Hij verwees naar de teruggetrokken klacht van Option tegen Huawei en naar een octrooiklacht uit december van het Canadese Novatel Wireless tegen Franklin Wireless en ZTE. ABI Research verwachtte dat er in 2013 zo'n 125 miljoen USB-modems voor mobiele breedband worden verkocht. De verkopen van inbouwmodules in netbooks vallen zwaar tegen - volgens Orr omdat de consumenten de mobiele operatoren niet aanzien als een verkoopkanaal voor computers. Er is meer hoop voor inbouwmodems in tablets zoals de iPad, meende Orr. Apple maakt zijn eigen inbouwmodems. B.L.