HSBC is de grootste bank van Europa. Ze wil nu jaarlijks tegen 2017 4,5 tot 5 miljard dollar besparen en de activiteiten in Turkije en Brazilië verkopen, zo blijkt uit een tweede mededeling. Het kostenplaatje van deze besparing zou 4 tot 5 miljard dollar bedragen voor de periode tot 2017.

De Aziatische markt

Waar de banen zullen verdwijnen, is nog niet geweten. HSBC stelt wereldwijd zowat 266.000 mensen tewerk. De Britse omroep BBC meldt wel dat in het Verenigd Koninkrijk 8.000 banen zouden verdwijnen. In België heeft de bank een kantoor in het Brusselse Watermaal-Bosvoorde.

De bank heeft beursnoteringen in Londen en Hongkong maar ook in New York, Parijs en Bermuda.

Voorts wil HSBC bijkomend investeren op de Aziatische markt in de activiteiten vermogensbeheer en verzekeringen. Daarbij wil de bank focussen op Zuid-China en Zuidwest-Azië.

Rechtszaken

Tegelijkertijd worden miljarden uitgetrokken om de interne naleving van regels te verbeteren. HSBC is net als veel andere internationaal actieve banken betrokken bij een reeks rechtszaken, onder meer vanwege de manipulatie van valutamarkten. Ook was HSBS onder meer betrokken bij de SwissLeaks-affaire rond belastingontduiking.

De voorbije jaren moest HSBC miljarden aan boetes betalen. Die boetes en bijhorende voorzieningen deden de nettowinst vorig jaar 15 procent dalen tot 17,7 miljard dollar.

Stuart Gulliver kwam in 2011 aan het hoofd van HSBC. Sindsdien kondigde hij reeds het schrappen van 75.000 banen aan, stapte de bank uit allerlei activiteiten en verliet ze 13 landen. Overigens liet HSBC nog weten dat tegen eind dit een jaar een beslissing zou kunnen genomen worden over een verhuis van de zetel uit Londen, na een volledige studie van het dossier. HSBC (Hong Kong and Shanghai Bank Corporation) overweegt een verhuis omwille van een nieuwe Britse bankentaks. (Belga/NS)

HSBC is de grootste bank van Europa. Ze wil nu jaarlijks tegen 2017 4,5 tot 5 miljard dollar besparen en de activiteiten in Turkije en Brazilië verkopen, zo blijkt uit een tweede mededeling. Het kostenplaatje van deze besparing zou 4 tot 5 miljard dollar bedragen voor de periode tot 2017. Waar de banen zullen verdwijnen, is nog niet geweten. HSBC stelt wereldwijd zowat 266.000 mensen tewerk. De Britse omroep BBC meldt wel dat in het Verenigd Koninkrijk 8.000 banen zouden verdwijnen. In België heeft de bank een kantoor in het Brusselse Watermaal-Bosvoorde. De bank heeft beursnoteringen in Londen en Hongkong maar ook in New York, Parijs en Bermuda. Voorts wil HSBC bijkomend investeren op de Aziatische markt in de activiteiten vermogensbeheer en verzekeringen. Daarbij wil de bank focussen op Zuid-China en Zuidwest-Azië. Tegelijkertijd worden miljarden uitgetrokken om de interne naleving van regels te verbeteren. HSBC is net als veel andere internationaal actieve banken betrokken bij een reeks rechtszaken, onder meer vanwege de manipulatie van valutamarkten. Ook was HSBS onder meer betrokken bij de SwissLeaks-affaire rond belastingontduiking. De voorbije jaren moest HSBC miljarden aan boetes betalen. Die boetes en bijhorende voorzieningen deden de nettowinst vorig jaar 15 procent dalen tot 17,7 miljard dollar. Stuart Gulliver kwam in 2011 aan het hoofd van HSBC. Sindsdien kondigde hij reeds het schrappen van 75.000 banen aan, stapte de bank uit allerlei activiteiten en verliet ze 13 landen. Overigens liet HSBC nog weten dat tegen eind dit een jaar een beslissing zou kunnen genomen worden over een verhuis van de zetel uit Londen, na een volledige studie van het dossier. HSBC (Hong Kong and Shanghai Bank Corporation) overweegt een verhuis omwille van een nieuwe Britse bankentaks. (Belga/NS)