Sterrenchefs in ons land voorspellen een bloedbad in de horeca als de geregistreerde kassa (black box) verplicht wordt.

Als op 1 januari 2014 de geregistreerde kassa's verplicht worden in de horeca, zullen er 25.000 jobs verdwijnen. Zo luidt de waarschuwing van de horecasector, aangevoerd door de chefs van de sterrenzaken. De sterrenechefs eisen dringend compenserende, structurele maatregelen om de loonkosten onder controle te houden.

Geloofwaardigheid

"We gaan onze geloofwaardigheid van culinaire topregio verliezen als de overheid dit niet heel ernstig gaat aanpakken," verklaarden de chefs op een persconferentie dinsdag in samenwerking met werkgeversorganisatie Unizo Limburg en Ho.Re.Ca Limburg.

Uitstel is geen afstel

Na uitstel van een half jaar is er voor het grootste deel van de horecasector geen ontkomen meer aan. Nadat de geregistreerde kassa aanvankelijk gepland werd op 1 juni 2013, wordt de black box uiteindelijk op 1 januari 2014 ingevoerd.

De geregistreerde kassa is van toepassing op alle horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet uit voeding halen die ter plaatse wordt geconsumeerd.

Zwartwerk

Het doel van de geregistreerde kassa bestaat in de eerste plaats in het bestrijden van zwartwerk. De horecafederatie en de uitbaters zijn in principe niet tegen de black box, maar ze vrezen wel een sociaal bloedbad in de sector als er geen maatregelen volgen om de oplopende loonkosten af te remmen.

Sterrenchefs in het verweer

Sterrenchefs Alex Clevers (Vivendum, 1 Michelinster), Dimitry Lysens (Magis, 1 ster) en Bert Meeuwis (Slagmolen, 2 sterren) verduidelijken dat het in ons land onhaalbaar wordt om kwalitatieve horecazaken te behouden als er niets aan de loonkosten wordt gedaan. De chefs stellen een betaalbare regeling voor overuren voor, waarbij zowel de eigenaars, het personeel, de klanten én de overheid baat zouden hebben. (Belga/BO)

Sterrenchefs in ons land voorspellen een bloedbad in de horeca als de geregistreerde kassa (black box) verplicht wordt. Als op 1 januari 2014 de geregistreerde kassa's verplicht worden in de horeca, zullen er 25.000 jobs verdwijnen. Zo luidt de waarschuwing van de horecasector, aangevoerd door de chefs van de sterrenzaken. De sterrenechefs eisen dringend compenserende, structurele maatregelen om de loonkosten onder controle te houden. Geloofwaardigheid"We gaan onze geloofwaardigheid van culinaire topregio verliezen als de overheid dit niet heel ernstig gaat aanpakken," verklaarden de chefs op een persconferentie dinsdag in samenwerking met werkgeversorganisatie Unizo Limburg en Ho.Re.Ca Limburg. Uitstel is geen afstelNa uitstel van een half jaar is er voor het grootste deel van de horecasector geen ontkomen meer aan. Nadat de geregistreerde kassa aanvankelijk gepland werd op 1 juni 2013, wordt de black box uiteindelijk op 1 januari 2014 ingevoerd. De geregistreerde kassa is van toepassing op alle horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet uit voeding halen die ter plaatse wordt geconsumeerd.ZwartwerkHet doel van de geregistreerde kassa bestaat in de eerste plaats in het bestrijden van zwartwerk. De horecafederatie en de uitbaters zijn in principe niet tegen de black box, maar ze vrezen wel een sociaal bloedbad in de sector als er geen maatregelen volgen om de oplopende loonkosten af te remmen. Sterrenchefs in het verweerSterrenchefs Alex Clevers (Vivendum, 1 Michelinster), Dimitry Lysens (Magis, 1 ster) en Bert Meeuwis (Slagmolen, 2 sterren) verduidelijken dat het in ons land onhaalbaar wordt om kwalitatieve horecazaken te behouden als er niets aan de loonkosten wordt gedaan. De chefs stellen een betaalbare regeling voor overuren voor, waarbij zowel de eigenaars, het personeel, de klanten én de overheid baat zouden hebben. (Belga/BO)