De maatregel voor de acht banken komt er nadat Moody's dinsdag de kredietrating voor Hongarije tot slechts één niveau boven 'junk'- of rommelstatus heeft verlaagd. Als gevolg daarvan is de Hongaarse overheid minder in staat om het banksysteem in het land te ondersteunen.

De zeven financiële instellingen die meteen een lagere rating krijgen zijn K&H, OTP Bank, OTP Mortgage Bank, MKB Bank, Erste Bank Hungary, MFB Development Bank en Budapest Bank. De rating voor de FHB Mortgage Bank - de achtste bank - blijft behouden, maar Moody's stelt wel een mogelijke verlaging in het vooruitzicht.

Het ratingagentschap benadrukt voorts dat de ratingverlaging niets heeft te maken met de financiële positie van de Hongaarse banken zelf. Maar rekening houdend met de moeilijke marktomstandigheden blijven de ratingvooruitzichten
voorlopig negatief. Moody's beschouwt Hongaarse banken als kwetsbaar, omdat ze lange tijd leningen hebben verstrekt in vreemde valuta, zoals bijvoorbeeld Zwitserse frank. Als de Hongaarse forint in waarde zakt, of als die vreemde valuta stijgen als gevolg van renteverhogingen, kan dat voor betaalproblemen zorgen bij de afnemers van dergelijke leningen.

Toch blijken Hongaarse banken vrij goed gekapitaliseerd om zware verliezen op te vangen, luidt het bij Moody's. Bovendien zijn veel Hongaarse banken in buitenlandse handen, waardoor buitenlandse aandeelhouders hun dochter steeds kunnen voorzien van het vereiste kapitaal of buitenlandse liquiditeiten.

De maatregel voor de acht banken komt er nadat Moody's dinsdag de kredietrating voor Hongarije tot slechts één niveau boven 'junk'- of rommelstatus heeft verlaagd. Als gevolg daarvan is de Hongaarse overheid minder in staat om het banksysteem in het land te ondersteunen. De zeven financiële instellingen die meteen een lagere rating krijgen zijn K&H, OTP Bank, OTP Mortgage Bank, MKB Bank, Erste Bank Hungary, MFB Development Bank en Budapest Bank. De rating voor de FHB Mortgage Bank - de achtste bank - blijft behouden, maar Moody's stelt wel een mogelijke verlaging in het vooruitzicht. Het ratingagentschap benadrukt voorts dat de ratingverlaging niets heeft te maken met de financiële positie van de Hongaarse banken zelf. Maar rekening houdend met de moeilijke marktomstandigheden blijven de ratingvooruitzichten voorlopig negatief. Moody's beschouwt Hongaarse banken als kwetsbaar, omdat ze lange tijd leningen hebben verstrekt in vreemde valuta, zoals bijvoorbeeld Zwitserse frank. Als de Hongaarse forint in waarde zakt, of als die vreemde valuta stijgen als gevolg van renteverhogingen, kan dat voor betaalproblemen zorgen bij de afnemers van dergelijke leningen. Toch blijken Hongaarse banken vrij goed gekapitaliseerd om zware verliezen op te vangen, luidt het bij Moody's. Bovendien zijn veel Hongaarse banken in buitenlandse handen, waardoor buitenlandse aandeelhouders hun dochter steeds kunnen voorzien van het vereiste kapitaal of buitenlandse liquiditeiten.