De Graydon-studie leert dat de Brusselse horeca het voorbije halfjaar vrij goed standhield, ook al werd hij overspoeld door de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Brussels Gewest telde bij de uitbraak van het coronavirus in maart 1.800 cafés en bars. Daarvan zijn er intussen 76 gestopt, bij de helft als gevolg van een faillissement. De steunmaatregelen die de overheid nam, hadden op de Brusselse cafés bovendien een bizar effect. Zo'n 15 procent of 256 zaken waren voor de pandemie in goede gezondheid maar hebben het nu zeer moeilijk. Maar voor veel meer zaken - 20 procent of 350 in totaal - geldt het omgekeerde: ze liepen in maart een groot risico op een faillissement, maar doen het nu beter. Wellicht komt dat omdat ze destijds nauwelijks nog klanten over de vloer kregen, maar nu dankzij de steun meer ademruimte krijgen. Een maand lockdown doet die balans evenwel verschuiven. De groep die voor corona gezond was en nu in de problemen verkeert, groeit tot 22 procent, berekende Graydon. Mocht de sluiting verlengd worden tot twee maanden, dan wordt dat 23 procent. Om de Brusselse bars en cafés weer financieel gezond te krijgen is 21 miljoen euro aan vers kapitaal nodig. In Vlaanderen blijken de bars en cafés nog kwetsbaarder. Daar waren vier op de tien cafés gezond voor de crisis, maar in zware problemen nu. Na een maand lockdown zou dat 45 procent worden. Op dit moment is in het Vlaams Gewest naar schatting 88 miljoen euro verse financiering nodig om alle bars en cafés weer financieel gezond te krijgen. (Belga)

De Graydon-studie leert dat de Brusselse horeca het voorbije halfjaar vrij goed standhield, ook al werd hij overspoeld door de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Brussels Gewest telde bij de uitbraak van het coronavirus in maart 1.800 cafés en bars. Daarvan zijn er intussen 76 gestopt, bij de helft als gevolg van een faillissement. De steunmaatregelen die de overheid nam, hadden op de Brusselse cafés bovendien een bizar effect. Zo'n 15 procent of 256 zaken waren voor de pandemie in goede gezondheid maar hebben het nu zeer moeilijk. Maar voor veel meer zaken - 20 procent of 350 in totaal - geldt het omgekeerde: ze liepen in maart een groot risico op een faillissement, maar doen het nu beter. Wellicht komt dat omdat ze destijds nauwelijks nog klanten over de vloer kregen, maar nu dankzij de steun meer ademruimte krijgen. Een maand lockdown doet die balans evenwel verschuiven. De groep die voor corona gezond was en nu in de problemen verkeert, groeit tot 22 procent, berekende Graydon. Mocht de sluiting verlengd worden tot twee maanden, dan wordt dat 23 procent. Om de Brusselse bars en cafés weer financieel gezond te krijgen is 21 miljoen euro aan vers kapitaal nodig. In Vlaanderen blijken de bars en cafés nog kwetsbaarder. Daar waren vier op de tien cafés gezond voor de crisis, maar in zware problemen nu. Na een maand lockdown zou dat 45 procent worden. Op dit moment is in het Vlaams Gewest naar schatting 88 miljoen euro verse financiering nodig om alle bars en cafés weer financieel gezond te krijgen. (Belga)