De suikerproductie in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zal komend seizoen in totaal 16,4 miljoen ton bedragen, ongeveer één miljoen ton minder dan een jaar eerder, schat handelsbedrijf Czarnikow. Dat betekent dat de regio misschien meer dan gewoonlijk suiker zal moeten importeren. Blijft de regen uit, dan kunnen de productievooruitzichten nog verder neerwaarts worden bijgesteld.

Onwaarschijnlijk scenario

De prijzen voor witte suiker op de termijnmarkt in Londen zijn de afgelopen twee weken gestegen en liggen momenteel acht procent onder het hoogste punt in vijf jaar dat in juni werd bereikt. Volgens kenners kunnen hogere prijzen betekenen dat er minder zal worden gekocht. Dat zou kunnen inhouden dat sommige snoep- en chocoladeproducenten hun productieniveaus gaan verlagen, zo klinkt het.

De bieten worden doorgaans vanaf de herfst geoogst. De teelt kan nog herstellen als het weer op korte termijn omslaat. Maar gelet op de voorspellingen lijkt dat scenario onwaarschijnlijk. Volgens boeren valt tegen de hitte en de droogte ook nauwelijks op te sproeien. Ook andere gewassen zoals mais en zonnebloemen gaan gebukt onder de hoge temperaturen.

De suikerproductie in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zal komend seizoen in totaal 16,4 miljoen ton bedragen, ongeveer één miljoen ton minder dan een jaar eerder, schat handelsbedrijf Czarnikow. Dat betekent dat de regio misschien meer dan gewoonlijk suiker zal moeten importeren. Blijft de regen uit, dan kunnen de productievooruitzichten nog verder neerwaarts worden bijgesteld.De prijzen voor witte suiker op de termijnmarkt in Londen zijn de afgelopen twee weken gestegen en liggen momenteel acht procent onder het hoogste punt in vijf jaar dat in juni werd bereikt. Volgens kenners kunnen hogere prijzen betekenen dat er minder zal worden gekocht. Dat zou kunnen inhouden dat sommige snoep- en chocoladeproducenten hun productieniveaus gaan verlagen, zo klinkt het.De bieten worden doorgaans vanaf de herfst geoogst. De teelt kan nog herstellen als het weer op korte termijn omslaat. Maar gelet op de voorspellingen lijkt dat scenario onwaarschijnlijk. Volgens boeren valt tegen de hitte en de droogte ook nauwelijks op te sproeien. Ook andere gewassen zoals mais en zonnebloemen gaan gebukt onder de hoge temperaturen.