De Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën heeft in 2012 een nettoverlies van maar liefst vijf miljard euro geleden, het grootste nettoverlies uit zijn geschiedenis.

In 2011 boekte Peugeot Citroën nog 588 miljoen euro winst.Het verlies is een gevolg van afschrijvingen van activa ten belope van 3,89 miljard euro tijdens de tweede helft van 2012.

De waardeverminderingen noopten de Franse minister van Begroting Jerome Cahuzac begin deze maand te zeggen dat de Franse staat mogelijk zal overwegen een belang te nemen in de autobouwer.

Het verlies voor interesten, belastingen en eenmalige kosten bedroeg vorig jaar 576 miljoen euro, tegenover een winst van 1,09 miljard euro in 2011. De operationele free cash flow ging drie miljard euro in de min in 2012. De omzet viel met 5,2 procent terug tot 55,4 miljard euro.

Banen schrappen De autobouwer verzekert evenwel tegen 2014 opnieuw break-even te zullen draaien. PSA drong vorig jaar de kosten al met 1,18 miljard euro terug, of forser dan de 1 miljard doelstelling. 'De fundamenten voor onze wederopstanding zijn gelegd', maakt CEO Philippe Varin zich sterk.

De plannen van de autobouwer om 11.200 banen te schrappen en een fabriek te sluiten in de omgeving van Parijs, zijn evenwel tijdelijk bevroren nadat een Franse rechtbank besliste dat de banen niet geschrapt mogen worden tot toeleverancier Faurecia het personeel volledig informeert over de gevolgen van de herstructurering bij de autobouwer. (AFP/Belga/Bloomberg/KVDA)

De Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën heeft in 2012 een nettoverlies van maar liefst vijf miljard euro geleden, het grootste nettoverlies uit zijn geschiedenis. In 2011 boekte Peugeot Citroën nog 588 miljoen euro winst.Het verlies is een gevolg van afschrijvingen van activa ten belope van 3,89 miljard euro tijdens de tweede helft van 2012. De waardeverminderingen noopten de Franse minister van Begroting Jerome Cahuzac begin deze maand te zeggen dat de Franse staat mogelijk zal overwegen een belang te nemen in de autobouwer. Het verlies voor interesten, belastingen en eenmalige kosten bedroeg vorig jaar 576 miljoen euro, tegenover een winst van 1,09 miljard euro in 2011. De operationele free cash flow ging drie miljard euro in de min in 2012. De omzet viel met 5,2 procent terug tot 55,4 miljard euro. Banen schrappen De autobouwer verzekert evenwel tegen 2014 opnieuw break-even te zullen draaien. PSA drong vorig jaar de kosten al met 1,18 miljard euro terug, of forser dan de 1 miljard doelstelling. 'De fundamenten voor onze wederopstanding zijn gelegd', maakt CEO Philippe Varin zich sterk. De plannen van de autobouwer om 11.200 banen te schrappen en een fabriek te sluiten in de omgeving van Parijs, zijn evenwel tijdelijk bevroren nadat een Franse rechtbank besliste dat de banen niet geschrapt mogen worden tot toeleverancier Faurecia het personeel volledig informeert over de gevolgen van de herstructurering bij de autobouwer. (AFP/Belga/Bloomberg/KVDA)