Stijn Fockedey

‘Het pleidooi van Apple-CEO Cook voor strengere privacyregels is deels ingegeven door opportunisme’

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Wat bloemetjes werpen naar de Europese Unie over privacy kan geen kwaad. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Apple-CEO Tim Cook hield vorige week een onverwacht fel pleidooi voor nieuwe en strengere Amerikaanse privacyregels à la de Europese GDPR-regels. Dat is deels ingegeven door opportunisme. Afgelopen week maakte de Franse premier Emmanuel Macron duidelijk dat hij vasthoudt aan een minimumbelasting op de omzet van digitale diensten. In de praktijk viseert die voornamelijk de belastingontwijking van Apple en co in de Europese Unie. Apple ligt niet in de bovenste schuif.

De Europese commissaris voor Medediging, Margrethe Vestager, zadelde het techbedrijf in 2016 al op met een boete van 15 miljard dollar wegens ongeoorloofde belastingontwijking via zijn Europese hoofdzetel in Ierland. Wat bloemetjes werpen naar de Europese Unie over privacy kan daarom geen kwaad.

Het pleidooi van Apple-CEO Cook voor strengere privacyregels is deels ingegeven door opportunisme.

Ook Microsoft, Google en Facebook steunen een Amerikaanse privacyhervorming. De vlucht vooruit, want enkele belangrijke Amerikaanse staten werken al aan strengere privacyregels. Facebook en andere internetbedrijven liggen vooral wakker van een voorstel in Californië, waar de meeste techondernemingen hun hoofdzetel hebben. Dat voorstel lijkt zeer sterk op de Europese regels en dat is niet naar hun zin. Daarom willen ze de hervorming naar het federale niveau in Washington tillen. Hun lobbyisten kunnen er meer invloed uitoefenen en de regelgeving doen verwateren.

Let wel: Apple is een van de weinige Amerikaanse techbedrijven die effectief strengere regels rond privacy willen, in het Westen toch. In China, een belangrijke markt, ondermijnt het bedrijf wel de privacy van zijn klanten door samen te werken met een Chinese onderaannemer voor zijn clouddiensten. De Chinese overheid heeft zo gemakkelijker toegang tot de gegevens van zijn burgers. Maar daarover zal u Tim Cook niet zo vurig horen speechen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content