Het financiële hart van Europa bloedt

DE CITY"De volatiliteit op de markten doet de banken veel pijn." © REUTERS
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De inkt op de Britse stembiljetten is nog niet droog of de eerst banken schrappen al duizenden banen. “Er kunnen veel jobs verloren gaan, maar dit is niet het einde van de City”, menen Belgen met veel ervaring in Londen.

De Europese bankaandelen krijgen zware klappen na de beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten. De financiële sector dreigt zwaar te zullen lijden onder wat wellicht een lange periode van onzekerheid wordt met volatiele markten en mogelijk nog lagere rentes. Maar de Britse Leave-stem is vooral slecht nieuws voor de Londense City. Wat brengt de toekomst voor het financiële hart van Europa?

Geen nieuwe crisis

“Deze uitkomst is op korte termijn zonder twijfel negatief voor de City’, zegt Bart Turtelboom, zelf actief in Londen bij het hefboomfonds GLG. “De volatiliteit op de markten doet de banken veel pijn.” Toch verwacht de strateeg niet dat een nieuwe bankencrisis uitbreekt. “De banken zijn vandaag veel beter gekapitaliseerd dan in 2007. En de centrale banken zijn veel beter voorbereid.”

De Bank of England (BoE) liet na de opening van de markten weten dat er 250 miljard pond (ruim 300 miljard euro) klaar ligt om de rust terug te brengen. “Als je zo straf uitpakt, ben je zeker dat het niet nodig zal zijn”, denkt Turtelboom. “De uitspraak maakt de daad overbodig.”

10.000’en jobs

Volgens de City-Belg kan de volatiliteit er wel voor zorgen dat banken bepaalde activiteiten tijdelijk liever dichter bij huis onderbrengen. Pascal Paepen, die ruim een decennia aan de overkant van het Kanaal aan de slag was, denkt dat er enkele duizenden, misschien wel tienduizenden jobs kunnen sneuvelen.

Lang was het trouwens niet wachten op de eerste hakbijl. Volgens berichten luttele uren na de uitslag liggen bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley plannen klaar om 2000 banen weg te halen uit Londen. “Wellicht was die ontslagronde er anders ook gekomen”, denkt Paepen. “De brexit is gewoon een ideaal moment en het perfecte excuus om het nu te doen.”

Schade op lange termijn

Wat de schade zal zijn nadat de eerste schok verwerkt is, valt volgens Paul De Grauwe zeer moeilijk te voorspellen. “Dat zal afhangen van het akkoord dat het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk sluit met de Europese Unie”, zegt de professor aan de London School of Economics.

“Ik zie grosso modo twee scenario’s. Ofwel aanvaarden de Britten alle voorwaarden om in de eenheidsmarkt te blijven. Maar dat betekent wel dat de nieuwe brexit-regering veel beloftes zal moeten inslikken, wat ik ze niet zie doen. En ook Europa kan niet buigen zonder veel demonen wakker te maken in andere landen. Daarom ben ik er ook niet zo positief over dat scenario. Ofwel blijven de Britten buiten de eenheidsmarkt en worden ze via Wereldhandelsorganisatie een partner, zoals China of de Verenigde Staten. En dan zal de positie van de City toch aangetast worden. In Londen hadden ze dat goed begrepen. Daarom hebben ze ook massaal “in” gestemd”.

De Grauwe ziet twee factoren die de precieze impact op de City zullen bepalen. De eerste is het regelgevende kader: “Wat zullen de banken in Londen nog mogen doen voor de andere Europese landen en hebben ze toegang tot de markt?” De tweede factor is migratie. “De vraag is wat de brexit-regering gaat doen met het vrije verkeer van personen. Het succes van Londen is net te danken aan de vrije migratie. Daar leeft de stad van. Als ze dat gaan terugdraaien, zal de impact groot zijn.”

Overleven

Volgens Turtelboom treft de uitslag de City recht in het hart, maar is er meer nodig om de financiële industrie uit de Britse hoofdstad te jagen. “De City bestaat al honderden jaren en heeft oorlogen en het verlies van de kolonies overleefd. Het raamwerk _ het wettelijke kader, de taal en het liberale klimaat _ is er ook na vandaag nog. Het is een systeem waar de flexibiliteit om schokken op te vangen diep ingebakken zit.”

Pascal Paepen looft dezelfde capaciteit om klappen op te vangen. “Tijdens de crisis zijn er 100.000 banen verloren, maar de City is recht geveerd.” De bankspecialist denkt dat er een speciaal statuut of een eigen regeling voor de sector komt. “Het VK zat ook nooit in de euro, en toch is Londen een voorname rol blijven spelen. De stad zal nog lange tijd het financiële hart van Europa blijven.”

Parijs of Frankfurt moeten er niet dus op rekenen dat het de rol van Londen snel eventjes overneemt. “Er werken 250.000 mensen in de City, die verhuis je niet zomaar”, zegt Paepen. “De politiek kan wel besluiten het financiële centrum van de eurozone naar het vasteland moet komen, maar een verhuizing blijft voor de banken een zakelijke beslissingen. Londen heeft nog steeds veel troeven: het zakenklimaat, het netwerk, de aanwezigheid van alle grote spelers en de traditie. Zal Duitsland trouwens toelaten dat de eurohandel naar Frankrijk verhuisd? Of omgekeerd?”

Partner Content