De blootstelling van de Dexia Groep aan de failliete Amerikaanse stad Detroit bedraagt 305 miljoen dollar (231 miljoen euro). De restbank, die net voor de crisis centen stak in schuldpapier dat door Detroit werd uitgegeven, houdt rekening met een verlies van 146 miljoen dollar (110 miljoen euro).

Hoeveel het verlies voor Dexia exact zal bedragen, is nog niet bekend.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) had gisteren in het Radio 1-programma De Ochtend nog gezegd dat "het verlies voor Dexia zeker geen 100 miljoen euro zou bedragen".

Geens benadrukte wel dat de Belgische staat als hoofdaandeelhouder geen recht heeft op bevoorrechte informatie, maar stelde wel dat "hij er niet aan twijfelt dat Dexia-topman Karel De Boeck hem tijdig en degelijk zou informeren." Iets schort er dus toch wel aan die communicatie.

110 miljoen euro
Van de 305 miljoen dollar blootstelling aan het failliete Detroit wordt volgens Dexia 75 miljoen dollar (56,8 miljoen euro) gedekt door een herverzekeraar van hoge kwaliteit. Het resterende bedrag wordt verzekerd door een kredietverzekeraar onderhevig aan een gerechtelijke reorganisatieprocedure.

'De blootstelling van de Dexia Groep werd geleidelijk aan door Dexia geprovisioneerd en een aangepaste boekhoudkundige voorziening van 59 miljoen euro zal in rekening genomen worden in de resultaten voor het tweede kwartaal van 2013', aldus de bank.

'Rekening houdend met het verwachte terugvorderingspercentage loopt de boekhoudkundige voorziening op tot 48 procent van de totale omloop op 30 juni 2013' - zijnde dus 110 miljoen euro.

Andere steden?

Dexia heeft nog andere vorderingen op de publieke sector verbonden aan Detroit voor een bedrag van 148 miljoen dollar (112 miljoen euro). Deze vorderingen werden volgens Dexia niet geïmpacteerd door de schuldherstructurering van de stad.

De vraag kan wel worden gesteld of Dexia nog schulden heeft op andere Amerikaanse steden die in financiële moeilijkheden zitten. Er is vandaag heel wat commotie op de markt van de Amerikaanse 'municipal bonds' (stadsobligaties), met onder meer een formele klacht tegen de stad Miami omwille van bedrieglijke informatie rond zulke obligaties. (Belga/KVDA/JVO)

De blootstelling van de Dexia Groep aan de failliete Amerikaanse stad Detroit bedraagt 305 miljoen dollar (231 miljoen euro). De restbank, die net voor de crisis centen stak in schuldpapier dat door Detroit werd uitgegeven, houdt rekening met een verlies van 146 miljoen dollar (110 miljoen euro). Hoeveel het verlies voor Dexia exact zal bedragen, is nog niet bekend. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) had gisteren in het Radio 1-programma De Ochtend nog gezegd dat "het verlies voor Dexia zeker geen 100 miljoen euro zou bedragen". Geens benadrukte wel dat de Belgische staat als hoofdaandeelhouder geen recht heeft op bevoorrechte informatie, maar stelde wel dat "hij er niet aan twijfelt dat Dexia-topman Karel De Boeck hem tijdig en degelijk zou informeren." Iets schort er dus toch wel aan die communicatie. 110 miljoen euro Van de 305 miljoen dollar blootstelling aan het failliete Detroit wordt volgens Dexia 75 miljoen dollar (56,8 miljoen euro) gedekt door een herverzekeraar van hoge kwaliteit. Het resterende bedrag wordt verzekerd door een kredietverzekeraar onderhevig aan een gerechtelijke reorganisatieprocedure. 'De blootstelling van de Dexia Groep werd geleidelijk aan door Dexia geprovisioneerd en een aangepaste boekhoudkundige voorziening van 59 miljoen euro zal in rekening genomen worden in de resultaten voor het tweede kwartaal van 2013', aldus de bank. 'Rekening houdend met het verwachte terugvorderingspercentage loopt de boekhoudkundige voorziening op tot 48 procent van de totale omloop op 30 juni 2013' - zijnde dus 110 miljoen euro. Andere steden? Dexia heeft nog andere vorderingen op de publieke sector verbonden aan Detroit voor een bedrag van 148 miljoen dollar (112 miljoen euro). Deze vorderingen werden volgens Dexia niet geïmpacteerd door de schuldherstructurering van de stad. De vraag kan wel worden gesteld of Dexia nog schulden heeft op andere Amerikaanse steden die in financiële moeilijkheden zitten. Er is vandaag heel wat commotie op de markt van de Amerikaanse 'municipal bonds' (stadsobligaties), met onder meer een formele klacht tegen de stad Miami omwille van bedrieglijke informatie rond zulke obligaties. (Belga/KVDA/JVO)