Erbe/Fingen vermeerdert zijn participatie in de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) van 47 naar 73,3 procent. Frère-Bourgeois, de privévennootschap van Frère, neemt 21,9 procent in NPM, dat van de beurs zal worden gehaald.

De participatie van BNP Paribas in Erbe/Fingen daalt van 47 naar 42,5 procent. De rest is in handen van Frère-Bourgeois. Deze operatie past in de opvolging binnen het zakenimperium van Albert Frère, die wordt belicht in Trends van deze week.

Dat gebeurt naar aanleiding van de recent aangekondigde machtswisseling bij Groep Brussel Lambert (GBL), de holding van de 85-jarige Waalse zakentycoon. Zijn zoon Gérald Frère (60) en Thierry de Rudder (61) worden tegen 24 april 2012 als gedelegeerd bestuurders vervangen door Alberts schoonzoon Ian Gallienne (40) en Gérard Lamarche (49). Die laatste is nu nog CFO van GDF Suez, een van de sleutelparticipaties van GBL.

Gérald Frère vervangt op zijn beurt zijn vader als voorzitter van de raad van bestuur. Albert Frère blijft CEO. Hans D'Haese, analist bij Bank Degroof: "Verrassend. Je zou verwachten dat Albert Frère de meer strategische functie van voorzitter behoudt, terwijl zijn zoon zich als CEO bezighoudt met het dagelijkse management. Nu gebeurt net het tegenovergestelde."

Tom Simonts van KBC Securities: "Veel speelruimte heeft het nieuwe management van Groep Brussel Lambert niet. Grosso modo komt het erop neer dat GBL elk jaar 600 miljoen euro int aan dividenden en zo'n 400 miljoen uitkeert aan de eigen aandeelhouders. Het overschot van 200 miljoen is de inzet voor actief beheer. In feite is GBL is een geweldige spaarpot, die ook beheerd wordt als een spaarpot."

De in februari aangekondigde beursexit van NPM past volgens Simonts in het opvolgingsscenario van Frère. "De tussenholding NPM zat op te veel cash, en die vreet na een tijd zichzelf op", analyseert hij. Ooit bewees NPM zijn nut als een strategische controleholding in de cascadestructuur onder Frère-Bourgeois. Zo kon Frère met een zo beperkt mogelijke inzet een maximum aan macht verwerven. "In het kader van zijn opvolging zijn dat soort complexe structuren niet meer nodig, wegens overbodig en dus duur", zegt Simonts.

Hans D'Haese van Bank Degroof plaatst het doorsluizen van de aandelen in mijnbouwer Imerys van een andere tussenvennootschap Pargesa naar GBL (maart) in een gelijkaardige schoonmaakoperatie. "Pargesa is vandaag een onderneming die enkel participeert in GBL", klinkt het. "Het is een monoholding, die men ter discussie kan stellen."

Ook de aangekondigde afbouw van de alliantie met BNP Paribas past in dat scenario, denkt Geert Van Herck (Leleux). "In het oude België van de Generale Maatschappij werden subholdings en onduidelijke structuren nog aanvaard, maar hedendaagse investeerders nemen dat niet meer."

H.B.

Erbe/Fingen vermeerdert zijn participatie in de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) van 47 naar 73,3 procent. Frère-Bourgeois, de privévennootschap van Frère, neemt 21,9 procent in NPM, dat van de beurs zal worden gehaald. De participatie van BNP Paribas in Erbe/Fingen daalt van 47 naar 42,5 procent. De rest is in handen van Frère-Bourgeois. Deze operatie past in de opvolging binnen het zakenimperium van Albert Frère, die wordt belicht in Trends van deze week. Dat gebeurt naar aanleiding van de recent aangekondigde machtswisseling bij Groep Brussel Lambert (GBL), de holding van de 85-jarige Waalse zakentycoon. Zijn zoon Gérald Frère (60) en Thierry de Rudder (61) worden tegen 24 april 2012 als gedelegeerd bestuurders vervangen door Alberts schoonzoon Ian Gallienne (40) en Gérard Lamarche (49). Die laatste is nu nog CFO van GDF Suez, een van de sleutelparticipaties van GBL. Gérald Frère vervangt op zijn beurt zijn vader als voorzitter van de raad van bestuur. Albert Frère blijft CEO. Hans D'Haese, analist bij Bank Degroof: "Verrassend. Je zou verwachten dat Albert Frère de meer strategische functie van voorzitter behoudt, terwijl zijn zoon zich als CEO bezighoudt met het dagelijkse management. Nu gebeurt net het tegenovergestelde." Tom Simonts van KBC Securities: "Veel speelruimte heeft het nieuwe management van Groep Brussel Lambert niet. Grosso modo komt het erop neer dat GBL elk jaar 600 miljoen euro int aan dividenden en zo'n 400 miljoen uitkeert aan de eigen aandeelhouders. Het overschot van 200 miljoen is de inzet voor actief beheer. In feite is GBL is een geweldige spaarpot, die ook beheerd wordt als een spaarpot." De in februari aangekondigde beursexit van NPM past volgens Simonts in het opvolgingsscenario van Frère. "De tussenholding NPM zat op te veel cash, en die vreet na een tijd zichzelf op", analyseert hij. Ooit bewees NPM zijn nut als een strategische controleholding in de cascadestructuur onder Frère-Bourgeois. Zo kon Frère met een zo beperkt mogelijke inzet een maximum aan macht verwerven. "In het kader van zijn opvolging zijn dat soort complexe structuren niet meer nodig, wegens overbodig en dus duur", zegt Simonts. Hans D'Haese van Bank Degroof plaatst het doorsluizen van de aandelen in mijnbouwer Imerys van een andere tussenvennootschap Pargesa naar GBL (maart) in een gelijkaardige schoonmaakoperatie. "Pargesa is vandaag een onderneming die enkel participeert in GBL", klinkt het. "Het is een monoholding, die men ter discussie kan stellen." Ook de aangekondigde afbouw van de alliantie met BNP Paribas past in dat scenario, denkt Geert Van Herck (Leleux). "In het oude België van de Generale Maatschappij werden subholdings en onduidelijke structuren nog aanvaard, maar hedendaagse investeerders nemen dat niet meer." H.B.