Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Bart Osaer
door Bart Osaer

Ook de aandeelhouders van Ahold stemmen in met de fusie

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Bonus Frans Muller

Er zijn nu minder onthoudingen dan bij de stemming over de fusie. 59 procent van de aanwezige aandeelhouders keurt de bonus van Muller goed.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Aandeelhouders Delhaize keuren de samensmelting van Ahold en Delhaize goed.

96,7 procent stemt voor de fusie. Bij de 64 miljoen vertegenwoordigde aandelen waren ongeveer 2 miljoen onthoudingen. Die worden uit de resultaten gehouden.

Het is nu officieel. Ahold Delhaize is een feit.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

'De leeuw is niet dood'

Een van de familiale aandeelhouders kondigt in een uitgebreide speech aan dat hij zich zal onthouden. Hij wil Delhaize niet ten grave dragen.

Janson verzekert dat 'de leeuw' (Delhaize) helemaal niet sterft, maar een nieuwe wending aan zijn carrière geeft. Janson begrijpt de onthouding, er gaan veel emoties meegepaard.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Nu begint de stemming.

Na een testvraag beginnen de officiële vragen.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Voorzichtig applaus voor Muller tijdens de vragensessie

De vragensessie start met een vraag over de bonuskwestie. Janson en McEwan herhalen hun argumenten. Muller heeft Delhaize weer op de rails gezet. Janson vraagt een applaus voor Muller. Het publiek applaudisseert voorzichtig.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

De voorzitter van het renumeratiecomité neemt het woord

Bill McEwan is de voorzitter van het renumeratiecomité binnen de raad van bestuur. Dat comité besliste om ceo Frans Muller een uitzonderlijke bonus te geven in aandelenopties ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hij legt de voorwaarden en de voorgeschiedenis uit.

Muller heeft voor een remonte gezorgd bij Delhaize, en de raad van bestuur wilde verzekeren dat Muller ook na de fusie zou aanblijven. De uitkering van de bonus is gelinkt aan voorwaarden. Het is geen vrijblijvende bonus, verzekert McEwan.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Financieel directeur Bouchut legt de berekening uit van de transactie

Pierre Bouchut wordt operationeel directeur voor de Europese activiteiten van het nieuwe Ahold Delhaize. Hij legt de berekening uit achter de aandelenruil die nodig is voor de fusie. Die berekening bepaalde de 39/61-verhouding tussen Delhaize en Ahold. Die berekening is fair voor beide partijen, klinkt het.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

De case voor Ahold Delhaize wordt gemaakt

Mats Janson heeft een fusie aangegaan vanuit 'a position of strength'. Janson wordt gezien als een van de drijvende krachten achter de fusie. Hij kreeg eerder de kritiek dat Ahold veel te dominant is in de nieuwe groep. Maar voor Janson stond de fusie in de sterren geschreven, en kwam bijgevolg het beste moment voor Delhaize om het maximum in de wacht te slepen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'5 franchisewinkels AD Delhaize en 8 Albert Heijn-vestigingen in gevaar'

De Belgische Franchise Federatie (BFF) maakt zich zorgen over de gevolgen van de fusie tussen Delhaize en Ahold. De fusie leidt tot de sluiting of verkoop van een aantal winkels op basis van een ontwerpovereenkomst van de Belgische Mededingingsautoriteit, luidt het in een persbericht.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Voorzitter Mats Janson heet iedereen welkom

Mats Janson heet iedereen welkom en krijgt de goedkeuring om de voorgestelde agenda te volgen. Hij stelt ook de aanwezige leden van de raad van bestuur voor, waaronder Proximus-ceo Dominique Leroy, Johnny Thijs (ex-ceo bpost) en Patrick De Maeseneire.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Quorum is bereikt

61,72 procent van de stemgerechtigde aandeelhouders zijn aanwezig. Die vereiste is alvast ingevuld.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Vakbond verwerpt bonus van Muller

De vakbond deelt (valse) briefjes uit van 1,5 miljoen euro met de beeltenis van Muller op.

.
© .
Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

De vergadering start binnenkort

Om de fusie goed te keuren moet minstens de helft van de stemgerechtigde aandeelhouders vertegenwoordigd zijn en onder hen moet er een meerderheid zijn van 75 procent.

De heren, met CEO Muller en voorzitter Mats Janson zitten al klaar, maar wachten nog vijf minuten om te starten. Er worden nog laatkomers verwacht, die nu nog vastzitten in de file.

Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Vakbondsprotest aan de deuren

De socialistische vakbond houdt een protestactie aan de deuren van de Promixus Lounge in Evere, waar binnen een half uur de buitengewone aandeelhoudersvergadering begint. Vakbondslui delen (valse) briefjes uit van 1,5 miljoen euro met de beeltenis van Muller op. Dat doen ze om Mullers uitzonderlijke bonus aan te kaarten en duidelijkheid te vragen over de gevolgen van de fusie voor het personeel van Delhaize België en Albert Heijn België.

Op dit moment wordt ook een vakbondsdelegatie ontvangen.

.
© .
Stijn Fockedey
door Stijn Fockedey

Krijgt Delhaize-CEO Frans Muller zijn bonus?

Om 14 uur vergaderen de aandeelhouders van Delhaize Group in Brussel en die van Ahold in Amsterdam over de samensmelting. De nieuwe holding Ahold Delhaize wordt met voorsprong de grootste retailer in de Benelux en een belangrijke speler in de VS en in Oost-Europa. In totaal zal de nieuwe gigant goed zijn voor een omzet van 54 miljard euro en 370.000 medewerkers. Maar in ruil daarvoor moeten de aandeelhouders van Delhaize Group wel vrede nemen met een minderheidsbelang van 39 procent in het nieuwe bedrijf en aanvaarden dat het beslissingscentrum na Nederland verhuisd. Daarmee verliest Delhaize ook zijn onafhankelijkheid na bijna 150 jaar.

Naar alle verwachtingen keuren beide vergaderingen toch zonder al te veel problemen de transactie goed. De grootste moeilijkheid wordt verwacht bij de beslissing van de raad van bestuur om een Delhaize-CEO Frans Muller een uitzonderlijke bonus in aandelen toe te kennen ter waarde van 1,5 miljoen euro. Daarmee wil het vermijden dat Muller te snel vertrekt na de goedkeuring van de fusie, omdat Ahold-CEO Dick Boer de leiding krijgt over Ahold Delhaize. Zowel ISS, een invloedrijke onafhankelijke organisatie die zich inzet voor deugdelijk bestuur, en de Belgische vakbonden zijn gekant tegen die bonus.