Het akkoord tussen Vlaanderen en Nederland bestaat erin dat er tegen juni 2011 een overeenkomst wordt bereikt over de prijs en de grensoverschrijdende aspecten van een pps (publiek-private samenwerking) voor de bouw van een nieuwe grote (tweede) zeesluis in Terneuzen.

De Gentse haven is tevreden omdat ze "al jaren ijvert voor een nieuwe grote zeesluis in Terneuzen om te kunnen inspelen op de evolutie van grotere schepen en om de haven verder te kunnen ontwikkelen", aldus havenschepen Christophe Peeters (Open Vld) en gedelegeerd bestuurder Daan Schalck. Het Havenbedrijf looft de standvastigheid van Vlaams minister Hilde Crevits en de aanhoudende inspanningen van Wivina Demeester als voorzitter van de Vlaamse onderhandelingsdelegatie om tot een overeenkomst tussen Vlaanderen en Nederland te komen.

"De keuze voor een nieuwe grote zeesluis en het vooruitzicht van de vastgelegde timing, zullen de slagkracht van de bedrijven in de haven vergroten. Grotere schepen met meer goederen aan boord betekenen een kostendaling voor de bedrijven," luidt het. Vorige week raakte namelijk bekend dat de brutotonnenmaat van de zeeschepen in de Gentse haven met 3 procent is toegenomen tegenover 2008. De Gentse haven liet vorige week ook nog verstaan dat, afhankelijk van de constructie, een bijdrage tot 70 miljoen euro in de financiering mogelijk is.

Het akkoord tussen Vlaanderen en Nederland bestaat erin dat er tegen juni 2011 een overeenkomst wordt bereikt over de prijs en de grensoverschrijdende aspecten van een pps (publiek-private samenwerking) voor de bouw van een nieuwe grote (tweede) zeesluis in Terneuzen. De Gentse haven is tevreden omdat ze "al jaren ijvert voor een nieuwe grote zeesluis in Terneuzen om te kunnen inspelen op de evolutie van grotere schepen en om de haven verder te kunnen ontwikkelen", aldus havenschepen Christophe Peeters (Open Vld) en gedelegeerd bestuurder Daan Schalck. Het Havenbedrijf looft de standvastigheid van Vlaams minister Hilde Crevits en de aanhoudende inspanningen van Wivina Demeester als voorzitter van de Vlaamse onderhandelingsdelegatie om tot een overeenkomst tussen Vlaanderen en Nederland te komen."De keuze voor een nieuwe grote zeesluis en het vooruitzicht van de vastgelegde timing, zullen de slagkracht van de bedrijven in de haven vergroten. Grotere schepen met meer goederen aan boord betekenen een kostendaling voor de bedrijven," luidt het. Vorige week raakte namelijk bekend dat de brutotonnenmaat van de zeeschepen in de Gentse haven met 3 procent is toegenomen tegenover 2008. De Gentse haven liet vorige week ook nog verstaan dat, afhankelijk van de constructie, een bijdrage tot 70 miljoen euro in de financiering mogelijk is.