Hansen Transmissions vreest voor omzetdaling

© belga

Het Belgische bedrijf Hansen Transmissions waarschuwt voor een omzetdaling met 10 procent in het boekjaar tot eind maart 2011. Het aandeel crashte op de beurs van Londen.

Hansen Transmissions is een producent van tandwielkasten die als aandrijfsysteem gebruikt worden in windturbines. Vorige week maakte de onderneming bekend dat ze zich op deze activiteit concentreert. De tandwielkasten voor andere industriële toepassingen worden verkocht aan de Japanse groep Sumitomo. Die activiteit vertegenwoordigde maar 16 procent van de groepsomzet.

De focus van Hansen Transmissions op de markt van windenergie hoeft niet te verbazen. Dankzij de forse groei van het aantal windmolenparken verdrievoudigde de onderneming tussen 2005 en 2009 haar omzet. Hansen trok naar de beurs en investeerde het opgehaalde geld in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit in Lommel, en in de bouw van nieuwe fabrieken in India en China.

Windstil

Eind 2008 viel de windmarkt echter compleet stil. De financiële crisis trof vooral de banken die belangrijke projectfinanciers in windenergie waren, Lehman Brothers en Dexia op kop. Ook overheden in landen als Griekenland, Spanje en de VS schrapten hun investeringen. De omzet van Hansen Transmissions daalde vorig jaar (tot einde maart 2010) van 609 tot 532 miljoen euro, en het bedrijf dook 9 miljoen euro in het rood.

Met de strategische keuze voor windenergie toont Hansen dat het op lange termijn blijft geloven in een heropleving van deze markt. Maar op korte termijn is de onderneming kwetsbaar. Dat bewijst de omzetwaarschuwing die vandaag de wereld werd ingestuurd. De vraag naar tandwielkasten voor windturbines blijft duidelijk op een laag peil.

In zijn persbericht beklemtoont Hansen dat het tweede kwartaal beter was dan het eerste, maar dat men waarschijnlijk iets te optimistisch was voor de laatste twee kwartalen van het boekjaar 2011. Het bedrijf ging uit van een belangrijke stijging van de leveringen tegen het einde van het boekjaar, maar door de aanpassing van een aantal klantenbestellingen gaat dat feest niet door.

Uitzweten

Er zit niet anders op dan de toestand uit te zweten, weet ook CEO Alex De Ryck. Hij gaat door met kostenbesparingen (de verkoop van de fabriek in Edegem gaat gepaard met het schrappen van 125 jobs), om de impact van de tegenvallende inkomsten op de resultaten zo klein mogelijk te houden. En hij bevestigt nog maar eens zijn geloof in de vooruitzichten van de windindustrie op middellange en lange termijn.

PC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content