‘Hans Anders wisselt van eigenaar’

© belga

Het investeringsfonds 3i koopt de Nederlandse optiekketen Hans Anders. Het lost de fondsen Alpha en Alpinvest af als eigenaar.

Een jaar geleden slaagden Alpha en Alpinvest er niet in om de optiekketen Hans Anders te verkopen. Een tweede poging blijkt wel succescol, meldt De Tijd maandag.

Eind 2016 deden de twee eigenaars van de optiekketen een nieuwe poging. Intussen hadden ze een lening van 107 miljoen aan het bedrijf omgezet in aandelen, wat de balans van Hans Anders in één klap opruimde en het bedrijf aantrekkelijker maakte voor overnemers.

Het investeringsfonds 3i telt 200 miljoen euro neer voor de aandelen van de optiekketen. Het management, onder leiding van CEO Remco Boerefijn, herinvesteert in de nieuwe structuur, meldt de zakenkrant.

Hans Anders telt in totaal 456 verkooppunten in vier Europese landen: 253 in Nederland, 105 in België, 62 in Frankrijk en 36 in Zweden. Vorig jaar kwamen er in ons land 9 winkels bij. “We willen in België het groeiritme van de afgelopen jaren verder zetten”, klinkt het. Parallel renoveert Hans Anders bestaande winkels of verhuist ze naar betere locaties.

Hans Anders verkoopt niet enkel brillen, maar ook contactlenzen en hoorapparaten. De Nederlandse keten zag de omzet sinds 2013 jaarlijks gemiddeld met 10 procent toenemen.

De optiekketen rekent de komende jaren op meer omzet dankzij de toenemende vergrijzing, want meer mensen zullen brillen nodig hebben. Door de scherpe prijzen die de groep hanteert, wil Hans Anders bovendien de prijsbewuste consument voor zich winnen.

Partner Content