De daling is geen verrassing. Ze is het gevolg van de brexit: januari was de eerste maand waarin het vrij verkeer van goederen met het Verenigd Koninkrijk is stopgezet en er nieuwe grensformaliteiten vereist zijn.

'Het is afwachten of dit een tijdelijk effect is en of dit volledig toe te schrijven is aan de nieuwe grensformaliteiten', duidt de Nationale Bank in een persbericht. 'De bijzonder zwakke cijfers in januari kunnen ook gedeeltelijk een compensatie zijn voor de verhoogde cijfers van eind vorig jaar toen heel wat bedrijven anticipeerden op mogelijke problemen aan de grenzen en hun voorraden aanvulden.'

Het Britse bureau voor de statistiek (ONS) had vrijdag al gezegd dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een recorddaling had gekend in januari.

De brexit-impact vertaalt zich ook in de totale handelscijfers van België in januari. De invoer lag 16,1 procent lager dan in januari 2020, de uitvoer 11,7 procent. Met de meeste partnerlanden bleef de handel negatief, geeft de Nationale Bank mee. China is een uitzondering: de handel met dat land blijft sterk dankzij de groei van de handel in geneesmiddelen. Wat de productcategorieën betreft blijft de sector van de minerale en energieproducten het slecht doen.

In december was er nog een toename opgetekend: +1,4 procent voor de invoer en +3,7 procent voor de uitvoer.

De daling is geen verrassing. Ze is het gevolg van de brexit: januari was de eerste maand waarin het vrij verkeer van goederen met het Verenigd Koninkrijk is stopgezet en er nieuwe grensformaliteiten vereist zijn. 'Het is afwachten of dit een tijdelijk effect is en of dit volledig toe te schrijven is aan de nieuwe grensformaliteiten', duidt de Nationale Bank in een persbericht. 'De bijzonder zwakke cijfers in januari kunnen ook gedeeltelijk een compensatie zijn voor de verhoogde cijfers van eind vorig jaar toen heel wat bedrijven anticipeerden op mogelijke problemen aan de grenzen en hun voorraden aanvulden.' Het Britse bureau voor de statistiek (ONS) had vrijdag al gezegd dat de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een recorddaling had gekend in januari. De brexit-impact vertaalt zich ook in de totale handelscijfers van België in januari. De invoer lag 16,1 procent lager dan in januari 2020, de uitvoer 11,7 procent. Met de meeste partnerlanden bleef de handel negatief, geeft de Nationale Bank mee. China is een uitzondering: de handel met dat land blijft sterk dankzij de groei van de handel in geneesmiddelen. Wat de productcategorieën betreft blijft de sector van de minerale en energieproducten het slecht doen. In december was er nog een toename opgetekend: +1,4 procent voor de invoer en +3,7 procent voor de uitvoer.