Ook de kredietverlening liet opnieuw groei zien en de voorzieningen voor oninbare leningen waren relatief laag. Daarnaast hielp een scherpe kostencontrole de bank vooruit, zei topman Ralph Hamers woensdag.

ING boekte wel een lagere nettowinst, 1,14 miljard euro tegen 1,25 miljard euro een jaar eerder. Dat komt doordat de bank in het eerste kwartaal van 2016 een eenmalige boekwinst van ruim een half miljard euro kon bijschrijven op de verkoop van aandelen in zijn voormalige verzekeringstak NN Group (Nationale-Nederlanden).

Zonnige economische vooruitzichten

De kredietportefeuille groeide afgelopen kwartaal per saldo met 5,7 miljard euro. Zowel consumenten als bedrijven leenden meer bij ING. Ook de spaartegoeden namen toe, per saldo met 6,7 miljard euro. De rentemarge bleef stabiel, terwijl de inkomsten uit provisies en commissies in de lift zaten.

In een toelichting op de cijfers zei Hamers dat de economische vooruitzichten zonnig blijven. Het consumentenvertrouwen in Europa neemt toe, terwijl de werkloosheid verder daalt. Ook de huizenmarkt vertoont in de meeste markten waar ING actief is een stijgende lijn. Dat zorgt voor een "fundamentele groei", aldus de topman. Wel blijft de lage rente een rem zetten op de financiële resultaten.

ING maakte vorige jaar een grote herstructurering bekend. In België dienen 3.150 voltijdse banen te verdwijnen. Vakbonden en directie bereikten daarover een sociaal plan. Het aantal naakte ontslagen kon worden teruggebracht van 1.700 tot mogelijk 409, onder meer dankzij afspraken voor vrijwillig vertrek bij de bank voor 55-plussers.

Ook de kredietverlening liet opnieuw groei zien en de voorzieningen voor oninbare leningen waren relatief laag. Daarnaast hielp een scherpe kostencontrole de bank vooruit, zei topman Ralph Hamers woensdag. ING boekte wel een lagere nettowinst, 1,14 miljard euro tegen 1,25 miljard euro een jaar eerder. Dat komt doordat de bank in het eerste kwartaal van 2016 een eenmalige boekwinst van ruim een half miljard euro kon bijschrijven op de verkoop van aandelen in zijn voormalige verzekeringstak NN Group (Nationale-Nederlanden). De kredietportefeuille groeide afgelopen kwartaal per saldo met 5,7 miljard euro. Zowel consumenten als bedrijven leenden meer bij ING. Ook de spaartegoeden namen toe, per saldo met 6,7 miljard euro. De rentemarge bleef stabiel, terwijl de inkomsten uit provisies en commissies in de lift zaten. In een toelichting op de cijfers zei Hamers dat de economische vooruitzichten zonnig blijven. Het consumentenvertrouwen in Europa neemt toe, terwijl de werkloosheid verder daalt. Ook de huizenmarkt vertoont in de meeste markten waar ING actief is een stijgende lijn. Dat zorgt voor een "fundamentele groei", aldus de topman. Wel blijft de lage rente een rem zetten op de financiële resultaten. ING maakte vorige jaar een grote herstructurering bekend. In België dienen 3.150 voltijdse banen te verdwijnen. Vakbonden en directie bereikten daarover een sociaal plan. Het aantal naakte ontslagen kon worden teruggebracht van 1.700 tot mogelijk 409, onder meer dankzij afspraken voor vrijwillig vertrek bij de bank voor 55-plussers.