Bol.com bouwt een gigantisch distributiecentrum in Waalwijk, dicht bij de Belgische grens. De grootste webshop van de Benelux creëert daar op termijn wellicht een paar duizend nieuwe banen. Het is koren op de molen van de partijen die voor een versoepeling van de nachtarbeid in de Belgische retailsector pleiten. Die is inderdaad nodig opdat retailers in België gemakkelijker hun e-commerceactiviteiten kunnen runnen en de service kunnen leveren die de consument verwacht: gisterenavond besteld, morgen in huis.

'Grote Europese onlineretailers zullen zich niet in België vestigen'

Maar de versoepeling van nachtarbeid mag niet worden verkocht als de maatregel die de grote Europese onlineretailers naar België zal halen. Zij zullen zich hier niet vestigen. België is voor hen een lucratieve e-commercekolonie, waar de traditionele retailers van hun webshop doorgaans te laat een prioriteit hebben gemaakt. Het gros van de miljoenen klanten van Zalando woont in Duitsland, meer dan 80 procent van de 5 miljoen klanten van Bol.com woont in Nederland. Een distributiecentrum bouwen in een buurland heeft dan weinig zin. En zeker niet in een regio die dag in, dag uit slechts één zwaar ongeval verwijderd is van een verkeersinfarct.

België investeert al decennia te weinig in zijn wegen. Nederland heeft ook een veel rechtlijniger beleid in ruimtelijke ordening en heeft fors geïnvesteerd in de aanleg en de ontsluiting van industrieterreinen. En dan zijn er nog de hogere loonkosten in België. Voor een buitenlandse onlinespeler is de rekening dan snel gemaakt.

Een ander arbeidsregime in de retail zal weinig investeringen en banen aantrekken in België. Het zal vooral de huidige banen in de retail en in de verwante logistiek beschermen. Door de versoepeling kunnen traditionele spelers met een blok minder aan hun been concurreren met hun buitenlandse tegenvoeters op het internet.

Bol.com bouwt een gigantisch distributiecentrum in Waalwijk, dicht bij de Belgische grens. De grootste webshop van de Benelux creëert daar op termijn wellicht een paar duizend nieuwe banen. Het is koren op de molen van de partijen die voor een versoepeling van de nachtarbeid in de Belgische retailsector pleiten. Die is inderdaad nodig opdat retailers in België gemakkelijker hun e-commerceactiviteiten kunnen runnen en de service kunnen leveren die de consument verwacht: gisterenavond besteld, morgen in huis. Maar de versoepeling van nachtarbeid mag niet worden verkocht als de maatregel die de grote Europese onlineretailers naar België zal halen. Zij zullen zich hier niet vestigen. België is voor hen een lucratieve e-commercekolonie, waar de traditionele retailers van hun webshop doorgaans te laat een prioriteit hebben gemaakt. Het gros van de miljoenen klanten van Zalando woont in Duitsland, meer dan 80 procent van de 5 miljoen klanten van Bol.com woont in Nederland. Een distributiecentrum bouwen in een buurland heeft dan weinig zin. En zeker niet in een regio die dag in, dag uit slechts één zwaar ongeval verwijderd is van een verkeersinfarct. België investeert al decennia te weinig in zijn wegen. Nederland heeft ook een veel rechtlijniger beleid in ruimtelijke ordening en heeft fors geïnvesteerd in de aanleg en de ontsluiting van industrieterreinen. En dan zijn er nog de hogere loonkosten in België. Voor een buitenlandse onlinespeler is de rekening dan snel gemaakt. Een ander arbeidsregime in de retail zal weinig investeringen en banen aantrekken in België. Het zal vooral de huidige banen in de retail en in de verwante logistiek beschermen. Door de versoepeling kunnen traditionele spelers met een blok minder aan hun been concurreren met hun buitenlandse tegenvoeters op het internet.