Dat is het gevolg van controles op plantages ter plaatse waarbij wordt gekeken naar hoe met pesticiden wordt omgegaan, de arbeidsomstandigheden en de lonen, aldus een woordvoerster van Fairtrade Deutschland.

Miserabele werkomstandigheden

Waarom het bedrijf zijn label kwijt is geraakt, is vertrouwelijk, zo luidt het. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zal McLeod er alles aan doen om het label terug te krijgen. Op de homepage van het Indiase bedrijf wordt wel nog uitgepakt met het label. Dat mag, aldus de woordvoerder, omdat het label wel nog is toegekend voor twee plantages in Oeganda.

McLeod produceerde vorig jaar op 64 plantages zo'n 110 miljoen kilogram thee. Begin deze maand kwam het bedrijf in opspraak door een reportage op de BBC over de miserabele leef- en werkomstandigheden van de theeplukkers op sommige plantages.

De plukkers leven er in krakkemikkige onderkomens, zonder sanitair. Arbeiders spuiten er met pesticiden, zonder enige bescherming. In een reactie zei het bedrijf dat het jaarlijks 250 onderkomens bouwt voor de arbeiders. (Belga/NS)

Dat is het gevolg van controles op plantages ter plaatse waarbij wordt gekeken naar hoe met pesticiden wordt omgegaan, de arbeidsomstandigheden en de lonen, aldus een woordvoerster van Fairtrade Deutschland.Waarom het bedrijf zijn label kwijt is geraakt, is vertrouwelijk, zo luidt het. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zal McLeod er alles aan doen om het label terug te krijgen. Op de homepage van het Indiase bedrijf wordt wel nog uitgepakt met het label. Dat mag, aldus de woordvoerder, omdat het label wel nog is toegekend voor twee plantages in Oeganda. McLeod produceerde vorig jaar op 64 plantages zo'n 110 miljoen kilogram thee. Begin deze maand kwam het bedrijf in opspraak door een reportage op de BBC over de miserabele leef- en werkomstandigheden van de theeplukkers op sommige plantages. De plukkers leven er in krakkemikkige onderkomens, zonder sanitair. Arbeiders spuiten er met pesticiden, zonder enige bescherming. In een reactie zei het bedrijf dat het jaarlijks 250 onderkomens bouwt voor de arbeiders. (Belga/NS)