Groei RealDolmen sputtert, winst keldert

RealDolmen © Belga Image
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De bedrijfswinstmarge van informaticabedrijf RealDolmen daalde in het eerste semester met 85 procent tot nog 1,4 percent, vóór uitzonderlijke resultaten. De omzet steeg 1,5 percent.

RealDolmen worstelde in zijn eerste halfjaar met een terugvallende vraag naar zijn professionele diensten, zijn belangrijkste activiteit. Dat verklaart de geringe omzetstijging van 1,5 procent tot 102,84 miljoen euro. Bovendien daalde de recurrente bedrijfswinstmarge op de professionele diensten tot 6,2%, tegen nog 14 procent een jaar geleden. De omzet in die tak daalde 3,8% tot 49 miljoen. Het bedrijf wijt de lagere marge aan de gestegen overheadkosten, terwijl de omzet daalde. Er was ook een effect van lagere dagprijzen en een lagere verkoop van outsourcingsdiensten met een hogere marge, speciaal in infrastructuur.

Minder vraag naar datacenterdiensten

De verkoop van infrastructuurproducten, de tweede grootste activiteit van RealDolmen, steeg 10,6 procent tot 34 miljoen euro, vooral door de verkoop van werkplekproducten. Opmerkelijk genoeg was er minder omzet uit infrastructuur voor datacenters. “Er zijn weinig contracten en de concurrentie is fel”, commentarieert RealDolmen”. “De markt voor infrastructuurdiensten is moeilijk en hoewel we één van de marktleiders zijn, hebben we een kans gemist om daar het verschil te maken”, verduidelijkt algemeen directeur Marc De Keersmaecker in een mededeling.

De recurrente bedrijfswinstmarge op infrastructuurproducten verbeterde lichtjes van 4,1 tot 4,6 percent, jaar-op-jaar. Schaalvoordelen compenseerden de prijsdalingen. De cijfers omvatten nog geen inkomsten uit het 5-jarige contract met de Vlaamse administratie.

Pakketten in het rood

“Business solutions”, de kleinste activiteitstak van RealDolmen, won 1% omzet tot 19,8 miljoen. De eigen licentieinkomsten stegen, maar er was minder inkomsten uit diensten door minder projecten en minder personeel, vergeleken met vorig jaar. RealDolmen boekte licentie-inkomsten uit twee contracten voor zijn ziekenhuisbeheerpakket Hospital/AX. De goede verkoop van zijn eigen documentbeheersysteem blijft aanhouden, maar licentieinkomsten uit sommige andere producten daalden. In zijn geheel was de recurrente bedrijfswinstmarge van deze tak 7,6 percent negatief, met een verlies van 1,49 miljoen.

De recurrente bedrijfskasstroom van de groep voor het eerste semester daalde 69 percent tot 2,1 miljoen, tegen nog 6,9 miljoen een jaar geleden.

De verkoop in juni van het problematische Franse filiaal Airial Conseil SAS aan GFI Informatique gebeurde met een verlies van 3,3 miljoen. Daardoor sluit RealDolmen zijn eerste semester uiteindelijk af met een nettoverlies 2,6 miljoen. De balans blijft stevig met 25 miljoen aan cash en 8 miljoen meer cash dan financiële schulden.

Over het gehele jaar verwacht RealDolmen een omzet uit voortgezette activiteiten die “dichtbij” de omzet van vorig jaar zal zijn. Zowel in professionele diensten als in business solutions zou het tweede semester een omzetstijging meebrengen. In infrastructuurproducten zal de omzet dalen door de problemen in de datacentermarkt, voorspelt RealDolmen. De recurrente bedrijfswinstmarge zal “rond het midden van de enkele cijfers” uitkomen in het tweede semester. Over het hele jaar eindigt ze onder die van vorig jaar, volgens financieel directeur Paul De Schrijver. In 2013-2014 was de recurrente bedrijfswinstmarge 5,2% op de voortgezette activiteiten, dus zonder Airial.

Marc De Keersmaecker belooft de verkoopsinspannnigen op te drijven maar tegelijk de kosten te “optimaliseren”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content