Het bedrijf werd failliet verklaard tijdens een bijzondere zitting, nadat de uitgever van de Gouden Gids dinsdag de boeken zelf had neergelegd.

Door het faillissement staan 520 banen op de helling, al zou er een Estse groep - FCR Media - klaarstaan voor een afgeslankte doorstart met 220 tot 310 werknemers.

Truvo Belgium heeft haar hoofdzetel in Berchem en telt vier sites, in Anderlecht, Gent, Luik en Berchem.

Problemen

Truvo gaf de rechters woensdagochtend een overzicht van de problemen bij het bedrijf. Zo daalde de omzet al verscheidene jaren met 10 tot 15 procent door de sterke online concurrentie. Ook de omzet uit digitale activiteiten, zoals het aanbieden van websites, zou zijn gedaald. "Dit is een beetje een Kodak-verhaal. Er zijn nu zo veel andere middelen", zei CEO Donat Rétif, die ook op de zitting aanwezig was. Er werd voorts ook de nadruk gelegd op een 'zwaar sociaal passief' en men stelde dat er geen interesse was vanuit aangeschreven concurrenten in een overname van het bedrijf. Daarop werd het eerder aangehaalde denkspoor naar voren geschoven met een doorstart na faillissement door FCR Media, met minder personeelsleden. Dat plan werd vanuit vakbondshoek al bekritiseerd omdat het een 'zeer goedkope manier van herstructureren' zou zijn, luidt het in De Tijd.

Kantelmoment

"We zitten op een kantelmoment", verklaart de Truvo-advocate. "Gaan we voort tot op het einde en souperen we alle cash op, dan zitten we met problemen", verduiudelijkt ze. "De kandidaat-overnemer neemt het risico van de klantenvorderingen mee. Met dit scenario zal er aanzienlijk meer geld kunnen worden gerealiseerd", klonk het, waarbij werd gezegd dat ook het personeel mogelijk een deel zou kunnen terugvorderen. "Ik denk dat wat Truvo doet een blijk geven is van maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen. Morgen is het te laat en daarom vragen we vandaag het faillissement, rekening houdend met het feit dat curatoren nog kunnen onderhandelen over het voorliggende bod", besluit de advocate.

Curatoren

CEO Rétif gaf tijdens de zitting alvast aan dat meer dan 90 procent van de werknemers positief heeft geantwoord op de vraag of zouden willen overgaan naar FCR. Na het aanhoren achter gesloten deuren van de expertenanalyse gingen de rechters langdurig in beraad. Later op de dag werd het faillissement effectief uitgesproken. Als curatoren werden Kjell Swartelé, Wilfried Joris en Steven Boeynaems aangeduid.

(Belga/BO)

Het bedrijf werd failliet verklaard tijdens een bijzondere zitting, nadat de uitgever van de Gouden Gids dinsdag de boeken zelf had neergelegd. Door het faillissement staan 520 banen op de helling, al zou er een Estse groep - FCR Media - klaarstaan voor een afgeslankte doorstart met 220 tot 310 werknemers.Truvo Belgium heeft haar hoofdzetel in Berchem en telt vier sites, in Anderlecht, Gent, Luik en Berchem.Truvo gaf de rechters woensdagochtend een overzicht van de problemen bij het bedrijf. Zo daalde de omzet al verscheidene jaren met 10 tot 15 procent door de sterke online concurrentie. Ook de omzet uit digitale activiteiten, zoals het aanbieden van websites, zou zijn gedaald. "Dit is een beetje een Kodak-verhaal. Er zijn nu zo veel andere middelen", zei CEO Donat Rétif, die ook op de zitting aanwezig was. Er werd voorts ook de nadruk gelegd op een 'zwaar sociaal passief' en men stelde dat er geen interesse was vanuit aangeschreven concurrenten in een overname van het bedrijf. Daarop werd het eerder aangehaalde denkspoor naar voren geschoven met een doorstart na faillissement door FCR Media, met minder personeelsleden. Dat plan werd vanuit vakbondshoek al bekritiseerd omdat het een 'zeer goedkope manier van herstructureren' zou zijn, luidt het in De Tijd."We zitten op een kantelmoment", verklaart de Truvo-advocate. "Gaan we voort tot op het einde en souperen we alle cash op, dan zitten we met problemen", verduiudelijkt ze. "De kandidaat-overnemer neemt het risico van de klantenvorderingen mee. Met dit scenario zal er aanzienlijk meer geld kunnen worden gerealiseerd", klonk het, waarbij werd gezegd dat ook het personeel mogelijk een deel zou kunnen terugvorderen. "Ik denk dat wat Truvo doet een blijk geven is van maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen. Morgen is het te laat en daarom vragen we vandaag het faillissement, rekening houdend met het feit dat curatoren nog kunnen onderhandelen over het voorliggende bod", besluit de advocate. CEO Rétif gaf tijdens de zitting alvast aan dat meer dan 90 procent van de werknemers positief heeft geantwoord op de vraag of zouden willen overgaan naar FCR. Na het aanhoren achter gesloten deuren van de expertenanalyse gingen de rechters langdurig in beraad. Later op de dag werd het faillissement effectief uitgesproken. Als curatoren werden Kjell Swartelé, Wilfried Joris en Steven Boeynaems aangeduid. (Belga/BO)