Gosselin werpt zich op logistiek terwijl zijn klanten verhuizen

© Kristof Vrancken

Gosselin is al bijna een halve eeuw de verhuisfirma van de Amerikaanse troepen in Europa. Omdat de VS zijn militaire focus verlegt naar Azië, herpositioneert het bedrijf in Deurne zich na ettelijke overnames als logistieke groep.

Gosselin is de Europese hoofdcontractant voor de verhuis van het privémateriaal van de Amerikaanse troepen en ook het US State Department. Deze trafiek is vandaag goed voor de helft van de 150 miljoen euro omzet van de groep uit Deurne. Omdat de diplomatieke en militaire focus van de VS van Europa naar Azië verschuift, is de sterke afhankelijkheid van de militairen op termijn ronduit gevaarlijk. Gosselin ziet zijn klanten letterlijk en figuurlijk wegtrekken. Gedelegeerd bestuurder Marc Smet: “Daarom werken we aan de uitbouw van onze logistieke tak.”

Het pakket diensten van Gosselin werd de voorbije tien jaar sterk uitgebreid met ettelijke overnames, gefinancierd met de winst van de transporten voor de VS. Gosselin kocht een agentennetwerk in Duitsland, de Nederlandse verhuisgroep Corstjens World Wide Movers, de in de Kaukasus en Centraal-Azië gespecialiseerde agentuur Nomad Express, de expediteur ART, special projects-specialist Nedvan (33 procent), de wegvervoerder Focus Transport Services en Pasec Port, dat zeecargo techisch voorbereidt en beveiligt voor vervoer. Recentelijk nam Gosselin een participatie in de Schotense collega CrossTainer, sterk in India en China. Gosselin bouwde op eigen krachten andere divisies uit, zoals een luchtvrachtbedrijf, een pakjesdienst en de Gosselin Container Terminal aan het Albertkanaal in Deurne.

Gosselin was echter lang een amalgaam van bedrijven met elk een autonoom beleid. Soms was er zelfs concurrentie tussen onderdelen en dook de ene onder de prijs van de andere. Dat is voorbij, zegt Smet. “We voerden een herstructurering door. Het conglomeraat werd een eenheid.”

Vooral de containerterminal is sinds 2003 de motor van de groei van Gosselin Logistics. Dat beheert aan de hoofdzetel in Deurne 160.000 vierkante meter kaaien, waarvan de helft magazijnen. Walter Van Mechelen leidt al twee jaar deze tak. De gewezen algemeen directeur van de Groep Velge is een monument in de sector als voorzitter van Alfaport Antwerpen, de federatie van havengebonden en logistieke ondernemingen. “Op termijn wil Gosselin het aandeel van de logistiek nog met de helft uitbreiden”, zegt hij. Met de optimale invulling van de capaciteit moet hij niet alleen het bedrijf weerbaar te maken, maar ook de marges weer op peil te brengen. De bedrijfscashflow dook in 2010 licht in het rood. Hij werd vorig jaar opgekrikt naar 3 procent, onder meer door een natuurlijke afvloeiing van personeel. Van Mechelen: “Onze expeditieafdeling draait op 70 procent, maar de magazijnen zitten goed vol. Het komt erop aan vooral de logistiek op het gewenste niveau te krijgen.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content