Investeringsbank Goldman Sachs zou de prijs voor aluminium jarenlang kunstmatig opgedreven hebben.

Een Amerikaans aluminiumverwerkend bedrijf heeft daarover een klacht ingediend bij een rechtbank in Detroit tegen de investeringsbank en de Londense metaalbeurs LME.

De Hong Kong Exchanges and Clearing-beurs, de moedermaatschappij van de LME, heeft de aanklacht zondag al verworpen. Ook Goldman Sachs verklaarde maandag dat ze de aanklacht voor de rechtbank zal kunnen weerleggen.

Grondstoffen stockeren

De aanklacht is gericht tegen een businessmodel dat eerder al de argwaan van fiscale waakhonden had opgewekt. Vele grootbanken beschikken over hun eigen depots voor het stockeren van grondstoffen. Door de kraan meer of minder open te draaien voor het leveren van de grondstoffen, kunnen de investeringsbanken inspelen op de 'honger' van de industrie naar bepaalde stoffen en daar dus flink aan verdienen.

Dergelijke praktijken leveren volgens beurswaakhonden en politici stof voor belangenconflicten en concentratie van macht over het prijsmechanisme.

Manipulatie

Het aluminiumverwerkend bedrijf Superior Extrusion uit Michigan voert nu aan dat Goldman Sachs met opzet de levering van aluminium uit zijn depots in Detroit zou vertraagd hebben, om hogere prijzen voor het stockeren van de stoffen te kunnen verzilveren. En dat maakte het aluminium dan weer duurder.

De Londense LME zou van de praktijken op de hoogte zijn geweest, maar zou ze hebben toegedekt. Ook andere stockeerders van grondstoffen zouden op die manier de prijzen gemanipuleerd hebben. Superior Extrusion wil nu een gezamenlijke klacht indienen namens alle gedupeerden. (Belga/BO)

Investeringsbank Goldman Sachs zou de prijs voor aluminium jarenlang kunstmatig opgedreven hebben.Een Amerikaans aluminiumverwerkend bedrijf heeft daarover een klacht ingediend bij een rechtbank in Detroit tegen de investeringsbank en de Londense metaalbeurs LME. De Hong Kong Exchanges and Clearing-beurs, de moedermaatschappij van de LME, heeft de aanklacht zondag al verworpen. Ook Goldman Sachs verklaarde maandag dat ze de aanklacht voor de rechtbank zal kunnen weerleggen. Grondstoffen stockerenDe aanklacht is gericht tegen een businessmodel dat eerder al de argwaan van fiscale waakhonden had opgewekt. Vele grootbanken beschikken over hun eigen depots voor het stockeren van grondstoffen. Door de kraan meer of minder open te draaien voor het leveren van de grondstoffen, kunnen de investeringsbanken inspelen op de 'honger' van de industrie naar bepaalde stoffen en daar dus flink aan verdienen.Dergelijke praktijken leveren volgens beurswaakhonden en politici stof voor belangenconflicten en concentratie van macht over het prijsmechanisme. ManipulatieHet aluminiumverwerkend bedrijf Superior Extrusion uit Michigan voert nu aan dat Goldman Sachs met opzet de levering van aluminium uit zijn depots in Detroit zou vertraagd hebben, om hogere prijzen voor het stockeren van de stoffen te kunnen verzilveren. En dat maakte het aluminium dan weer duurder. De Londense LME zou van de praktijken op de hoogte zijn geweest, maar zou ze hebben toegedekt. Ook andere stockeerders van grondstoffen zouden op die manier de prijzen gemanipuleerd hebben. Superior Extrusion wil nu een gezamenlijke klacht indienen namens alle gedupeerden. (Belga/BO)