Maandag reden er zowel in Vlaanderen als in Wallonië nagenoeg geen goederentreinen. Volgens vakbondsman Jos Digneffe (ACOD-spoor) is de kans klein dat er maandag voor 22u nog goederentreinen zullen rijden. Dat de actie zo goed opgevolgd wordt, is volgens Digneffe een "duidelijk signaal".

Wat het personenverkeer betreft, benadrukte de vakbondsman er alles aan te zullen doen opdat de treinreiziger maandag in Vlaanderen niet het kind van de rekening wordt. Ondanks dat voornemen werden door de acties bij het spoor maandagmorgen tussen 5.00 en 9.30 uur op de lijn Antwerpen-Brussel een negental treinen afgeschaft. Aangezien heel wat pendelaars het zekere voor het onzekere hadden genomen, bracht de vakbondsactie maandag bovendien extra fileleed mee.

In de loop van de dag heeft ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) de spoorbonden gehoord over het sociaal conflict rond de filialisering van de vrachtafdeling van de NMBS. Na afloop van het onderhoud liet ze in een korte mededeling weten dat "de mogelijkheden worden onderzocht om via het sociaal overleg tot een oplossing te komen".

Volgt er geen oplossing, dan ziet het ernaar uit dat de socialistische spoorbond ACOD Spoor - zoals eerder aangekondigd - oproept maandag 18 oktober het werk neer te leggen. ACV-Transcom liet al weten niet mee te zullen doen. De christelijke vakbond wil eerst de leden consulteren.

Maandag reden er zowel in Vlaanderen als in Wallonië nagenoeg geen goederentreinen. Volgens vakbondsman Jos Digneffe (ACOD-spoor) is de kans klein dat er maandag voor 22u nog goederentreinen zullen rijden. Dat de actie zo goed opgevolgd wordt, is volgens Digneffe een "duidelijk signaal". Wat het personenverkeer betreft, benadrukte de vakbondsman er alles aan te zullen doen opdat de treinreiziger maandag in Vlaanderen niet het kind van de rekening wordt. Ondanks dat voornemen werden door de acties bij het spoor maandagmorgen tussen 5.00 en 9.30 uur op de lijn Antwerpen-Brussel een negental treinen afgeschaft. Aangezien heel wat pendelaars het zekere voor het onzekere hadden genomen, bracht de vakbondsactie maandag bovendien extra fileleed mee.In de loop van de dag heeft ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) de spoorbonden gehoord over het sociaal conflict rond de filialisering van de vrachtafdeling van de NMBS. Na afloop van het onderhoud liet ze in een korte mededeling weten dat "de mogelijkheden worden onderzocht om via het sociaal overleg tot een oplossing te komen". Volgt er geen oplossing, dan ziet het ernaar uit dat de socialistische spoorbond ACOD Spoor - zoals eerder aangekondigd - oproept maandag 18 oktober het werk neer te leggen. ACV-Transcom liet al weten niet mee te zullen doen. De christelijke vakbond wil eerst de leden consulteren.