De Haven van Zeebrugge zag de geoderenoverslag in het eerste halfjaar 2013 verder krimpen.

In de eerste zes maanden van het jaar klokte de goederenoverlag in Zeebrugge af op 21,2 miljoen ton, wat overeenstemt met een daling van 5,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

In 2012 bedroeg de totale goederenoverslag 22,5 miljoen ton, wat toen al ruim acht procent minder was dan het jaar ervoor.

De terugval is een gevolg van verschillende factoren. Zo daalde de behandeling van rollende ladingen (roro) met 3,5 procent tot 6,2 miljoen ton. Zeebrugge merkt wel dat de trafiek naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland toenemen, maar een daling van de papiertrafiek naar Scandinavië temperde de cijfers. Ook de containertrafiek daalde met 4,8 procent tot 961.000 containers.

Ook de trafiek van vloeibaar gas, dat vorig jaar al drukte op de cijfers, nam verder af. Dat zorgde voor een daling met 7 procent tot 3,5 miljoen ton behandelde vloeibare bulk. De reden voor die daling ligt in de verminderde vraag vanuit Europa, maar ook omdat de prijs in Japan - door het sluiten van de kerncentrales - een stuk gunstiger ligt.

Enkel de trafiek van de nieuwe wagens zorgt in Zeebrugge voor een positieve noot met een stijging van 5,8 procent tot 942.000 eenheden. Het stukgoed steeg met bijna de helft tot 924.000 ton.

De Haven van Zeebrugge waagt zich, rekening houdend met het slabakkende economische klimaat, niet aan prognoses voor het tweede halfjaar. Begin dit jaar mikte gedelegeerd bestuurder Joachim Coens op een stabilisering van de cijfer. In 2012 behandelde Zeebrugge 43,6 miljoen ton. (Belga/BO)

De Haven van Zeebrugge zag de geoderenoverslag in het eerste halfjaar 2013 verder krimpen.In de eerste zes maanden van het jaar klokte de goederenoverlag in Zeebrugge af op 21,2 miljoen ton, wat overeenstemt met een daling van 5,3 procent ten opzichte van vorig jaar.In 2012 bedroeg de totale goederenoverslag 22,5 miljoen ton, wat toen al ruim acht procent minder was dan het jaar ervoor. De terugval is een gevolg van verschillende factoren. Zo daalde de behandeling van rollende ladingen (roro) met 3,5 procent tot 6,2 miljoen ton. Zeebrugge merkt wel dat de trafiek naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland toenemen, maar een daling van de papiertrafiek naar Scandinavië temperde de cijfers. Ook de containertrafiek daalde met 4,8 procent tot 961.000 containers.Ook de trafiek van vloeibaar gas, dat vorig jaar al drukte op de cijfers, nam verder af. Dat zorgde voor een daling met 7 procent tot 3,5 miljoen ton behandelde vloeibare bulk. De reden voor die daling ligt in de verminderde vraag vanuit Europa, maar ook omdat de prijs in Japan - door het sluiten van de kerncentrales - een stuk gunstiger ligt. Enkel de trafiek van de nieuwe wagens zorgt in Zeebrugge voor een positieve noot met een stijging van 5,8 procent tot 942.000 eenheden. Het stukgoed steeg met bijna de helft tot 924.000 ton. De Haven van Zeebrugge waagt zich, rekening houdend met het slabakkende economische klimaat, niet aan prognoses voor het tweede halfjaar. Begin dit jaar mikte gedelegeerd bestuurder Joachim Coens op een stabilisering van de cijfer. In 2012 behandelde Zeebrugge 43,6 miljoen ton. (Belga/BO)