Gimv ziet opbrengst van exits met de helft wegsmelten

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Gimv heeft niet kunnen profiteren van de betere tijden op de private-equitymarkt. Het bedrag dat de investeringsmaatschappij haalde uit de verkoop van participaties is in het afgelopen boekjaar met zowat de helft verminderd. Bovendien is de meerwaarde op die verkoop veel lager dan gewoonlijk, vooral te wijten aan het Electrawinds-debacle.

Gimv heeft het geld flink laten rollen in het boekjaar 2013-2014, dat eind maart afliep. De investeringen liepen op tot 195 miljoen euro, driekwart meer dan in het boekjaar ervoor. De investeringsfurie deed de munitie fors slinken. Van de voorraad cash bleef eind maart nog een kleine 57 miljoen over, tegen 195 miljoen een jaar eerder.

Het beeld van de desinvesteringen is minder indrukwekkend. Het bedrag uit de verkoop van participaties halveerde zowat, tot 96 miljoen euro. Een boekjaar eerder was dat nog 181 miljoen euro. “Gimv had de afgelopen jaren al heel wat gedesinvesteerd, en hield een jonge beleggingsportefeuille over met weinig verkoopklare participaties”, zegt Hans D’haese, analist van Bank Degroof. “Dat beperkt het potentieel aan exits, juist nu de private-equitymarkt opnieuw tot leven komt.”

Electrawinds

De heropbloei van de private-equitymarkt zorgt voor hogere waarderingen van bedrijven, maar ook daarvan kon Gimv niet profiteren. “De verkoop van de participaties bracht amper 10,5 procent meer op dan hun boekwaarde van een jaar geleden”, zegt D’Haese. “Dat is ver onder de gemiddelde meerwaarde van 50 procent die Gimv realiseert op zijn exits. Dat is vooral het gevolg van de minwaarde op de verkoop van de participatie in Electrawinds.”

De noodlijdende groenestroomproducent uit Oostende kwam grotendeels in handen van de Waalse intercommunale Tecteo. In totaal heeft Gimv 25,3 miljoen euro geïnvesteerd in Electrawinds, in de vorm van zowel kapitaal als leningen, en verwacht minimaal 44 procent van dat bedrag te kunnen recupereren. Het dossier had een negatieve impact van 18,5 miljoen euro op het resultaat van het afgelopen boekjaar.

Verdienste

Afgewogen tegen de minwaarden blijft er een nettomeerwaarde over van 7,9 miljoen euro op de exits. Een jaar eerder was dat 64,9 miljoen euro. Op de bedrijven die in de portefeuille bleven zitten, boekte Gimv een niet-gerealiseerde nettomeerwaarde van 3,3 miljoen euro. Dat is veel beter dan de nettominwaarde van 35,2 miljoen van vorige keer, maar D’Haese is niet onder de indruk. “De bedrijven in de portefeuille boekten zwakkere resultaten, al zijn hun schulden gedaald. Maar de nettomeerwaarde op de beleggingsportefeuille is vooral te danken aan de gestegen waarderingen op de overnamemarkt. Daar heeft Gimv weinig verdienste aan.”

Globaal eindigde Gimv op een nettoresultaat van 15 miljoen euro, tegen 32,7 miljoen een jaar eerder. Het eigen vermogen klokte af op 40,12 euro per aandeel, lichtjes beter dan de consensusverwachting van 39,77 euro. Het rendement op eigen vermogen bedroeg 1,36 procent, ruim een halvering vergeleken met een jaar eerder. Het dividend blijft onveranderd op 2,45 euro bruto per aandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content