"Die optie ligt altijd op tafel zodra je een venture capitalist aan boord hebt. Van in 2000 wordt al gesproken over een exitstrategie. Wij hebben altijd gezegd dat we goed gefocust waarde moeten creëren en dan zien we wel. (aarzelt) We weten dat de farma-industrie en de orthopedische industrie dit zien als een volgende golf. Het is duidelijk dat wij als bedrijf, en ook onze sector, in het vizier staan van die groten. Er zijn heel veel contacten, maar meer over partnering en mogelijke deals. Zo begint dat. Je leert elkaar kennen."

De koers piekte in 2007 meteen op 6,8 euro. Dat niveau werd nooit meer gehaald. Beyen: "Nog niet. Neem Crucell, een Nederlands biotechbedrijf dat wordt overgenomen door Johnson & Johnson. Dat werd voor 1,75 miljard euro verkocht, aan bijna 25 euro per aandeel. Op zeker moment stonden ze aan 1,3 euro. Oké, ze slagen niet allemaal. We hopen dat iedereen zich bewust is van het hogere risico, maar er zijn mogelijkheden. Wij staan op 1,3 en hebben veel potentieel te bieden."

Bent u en niet te zelfverzekerd geweest? Beyen: "Neen. Ik denk soms dat we wat fierder, wat krachtiger hadden mogen zijn. Wat me stoort is dat zo'n verhaal niet genoeg langs de positieve kant wordt bekeken. De fierheid van het lokale, het Belgische, ontbreekt. We moeten als Belgisch of Europees bedrijf groter durven te denken. Er zijn twee goedgekeurde celtherapieproducten. Dat van ons, en een van het Amerikaanse Dendreon. De ontwikkeling daarvan heeft meer dan meer dan 1 miljard dollar gekost. Dat van ons 80 miljoen euro."

Had u op meer steun gehoopt? Beyen: "Wat we hier wat missen, is sterke financiële partijen die ook in moeilijke tijden kunnen komen bijtanken. Waar wij ook de prijs voor betaalden, is dat onze twee grootste aandeelhouders banken waren. ING, dat nu nog de grootste aandeelhouder is, en Fortis. Met de bankencrisis waren die aan handen en voeten gebonden. Dat heeft ons parten gespeeld."

Hebt u getwijfeld of TiGenix het hoofd boven water zou houden? Beyen: "Neen. Ik had beloofd aan mijn mensen dat ik het zou zeggen als ik zelf het gevoel had dat het niet meer zou lukken. En ik heb dat niet moeten zeggen."

Be.L.

"Die optie ligt altijd op tafel zodra je een venture capitalist aan boord hebt. Van in 2000 wordt al gesproken over een exitstrategie. Wij hebben altijd gezegd dat we goed gefocust waarde moeten creëren en dan zien we wel. (aarzelt) We weten dat de farma-industrie en de orthopedische industrie dit zien als een volgende golf. Het is duidelijk dat wij als bedrijf, en ook onze sector, in het vizier staan van die groten. Er zijn heel veel contacten, maar meer over partnering en mogelijke deals. Zo begint dat. Je leert elkaar kennen." De koers piekte in 2007 meteen op 6,8 euro. Dat niveau werd nooit meer gehaald. Beyen: "Nog niet. Neem Crucell, een Nederlands biotechbedrijf dat wordt overgenomen door Johnson & Johnson. Dat werd voor 1,75 miljard euro verkocht, aan bijna 25 euro per aandeel. Op zeker moment stonden ze aan 1,3 euro. Oké, ze slagen niet allemaal. We hopen dat iedereen zich bewust is van het hogere risico, maar er zijn mogelijkheden. Wij staan op 1,3 en hebben veel potentieel te bieden." Bent u en niet te zelfverzekerd geweest? Beyen: "Neen. Ik denk soms dat we wat fierder, wat krachtiger hadden mogen zijn. Wat me stoort is dat zo'n verhaal niet genoeg langs de positieve kant wordt bekeken. De fierheid van het lokale, het Belgische, ontbreekt. We moeten als Belgisch of Europees bedrijf groter durven te denken. Er zijn twee goedgekeurde celtherapieproducten. Dat van ons, en een van het Amerikaanse Dendreon. De ontwikkeling daarvan heeft meer dan meer dan 1 miljard dollar gekost. Dat van ons 80 miljoen euro." Had u op meer steun gehoopt? Beyen: "Wat we hier wat missen, is sterke financiële partijen die ook in moeilijke tijden kunnen komen bijtanken. Waar wij ook de prijs voor betaalden, is dat onze twee grootste aandeelhouders banken waren. ING, dat nu nog de grootste aandeelhouder is, en Fortis. Met de bankencrisis waren die aan handen en voeten gebonden. Dat heeft ons parten gespeeld." Hebt u getwijfeld of TiGenix het hoofd boven water zou houden? Beyen: "Neen. Ik had beloofd aan mijn mensen dat ik het zou zeggen als ik zelf het gevoel had dat het niet meer zou lukken. En ik heb dat niet moeten zeggen." Be.L.