Het Duitse Eckert & Ziegler (E&Z), dat 29,9 procent van IBt bezit, heeft andere grote aandeelhouders gevraagd niet in te gaan op het overnamebod dat loopt tot dinsdag. In ruil gaf E&Z-topman Andres Eckert de aandeelhouders de garantie dat ze later hun IBt-aandelen nog konden verkopen aan dezelfde prijs van het bod of zelfs meer.

Zeker Sopratec, dat 1,2 procent in IBt heeft, werd zo benaderd. Sopratec kreeg meteen een zitje in de raad van bestuur aangeboden. Er zijn sterke vermoedens dat Eckert ook aanklopte bij SRIW, dat 4 procent van IBt in handen heeft. IBt ontwikkelt bestralingstechnologie voor kankerbehandeling.

François Blondel, de CEO van IBt, reageert geschokt. "Het is ongelooflijk tot wat Eckert allemaal in staat is om de controle te kunnen krijgen zonder ervoor te moeten betalen. Dit is illegaal." IBt overweegt gerechtelijke stappen.

E&Z werd eind vorig jaar verplicht een bod op IBt uit te brengen, nadat duidelijk was geworden dat het samenspande met de andere Duitse aandeelhouder SMI. Samen bezitten de twee meer dan 30 procent in IBt.

Het Duitse Eckert & Ziegler (E&Z), dat 29,9 procent van IBt bezit, heeft andere grote aandeelhouders gevraagd niet in te gaan op het overnamebod dat loopt tot dinsdag. In ruil gaf E&Z-topman Andres Eckert de aandeelhouders de garantie dat ze later hun IBt-aandelen nog konden verkopen aan dezelfde prijs van het bod of zelfs meer. Zeker Sopratec, dat 1,2 procent in IBt heeft, werd zo benaderd. Sopratec kreeg meteen een zitje in de raad van bestuur aangeboden. Er zijn sterke vermoedens dat Eckert ook aanklopte bij SRIW, dat 4 procent van IBt in handen heeft. IBt ontwikkelt bestralingstechnologie voor kankerbehandeling. François Blondel, de CEO van IBt, reageert geschokt. "Het is ongelooflijk tot wat Eckert allemaal in staat is om de controle te kunnen krijgen zonder ervoor te moeten betalen. Dit is illegaal." IBt overweegt gerechtelijke stappen. E&Z werd eind vorig jaar verplicht een bod op IBt uit te brengen, nadat duidelijk was geworden dat het samenspande met de andere Duitse aandeelhouder SMI. Samen bezitten de twee meer dan 30 procent in IBt.