Het gerucht dat Visa Europe zich aan Visa Inc zou verkopen wint aan geloofwaardigheid, zeggen bronnen in de betaalkaartenindustrie.

Visa Europe is een organisatie zonder winstoogmerk in handen van de Europese banken. Zij hielden Europa buiten de consolidatie van de andere Visa-organisaties, die in 2008 als Visa Inc naar de beurs trokken. Nu zouden enkele grote aandeelhouders-banken van Visa Europe aandringen op een verkoop.

De Europeanen kunnen op elk moment Visa Inc dwingen de Visa Europe-aandelen te kopen, blijkt uit het jaarverslag van Visa. De prijs is dan gebaseerd op de koers-winstverhouding van Visa Inc, berekend op de verwachte winst van de komende twaalf maanden, vermenigvuldigd met de verwachte duurzame winst van Visa Europe voor dezelfde periode, met een aantal correcties. Bij onenigheid over de prijs volgt een arbitrageprocedure. Daarna heeft Visa Inc 285 dagen om te betalen.

Visa noteert op een forse 22 keer de verwachte winst van 2013. Op basis van de nettowinst van Visa Europe van bijna 170 miljoen euro in 2012, wijst dat op een prijskaartje in de richting van 3,7 miljard euro. Dat steekt pover af tegen de beurskapitalisatie van Visa Inc, die bijna 82 miljard euro is, terwijl de omzet maar ongeveer 7 keer grotere is dan die van Visa Europe. Visa zelf plakt een prijs van "verschillende miljarden dollars of meer" op Visa Europe in zijn jaarverslag. De zaak zou deze maand opnieuw worden aangekaart op de raad van bestuur van Visa Europe, maar de persdienst van Visa geeft geen details over die vergaderingen.

Het Visa-aandeel is het jongste jaar 31 procent gestegen, tegen slechts 18 procent voor MasterCard.

Het gerucht dat Visa Europe zich aan Visa Inc zou verkopen wint aan geloofwaardigheid, zeggen bronnen in de betaalkaartenindustrie. Visa Europe is een organisatie zonder winstoogmerk in handen van de Europese banken. Zij hielden Europa buiten de consolidatie van de andere Visa-organisaties, die in 2008 als Visa Inc naar de beurs trokken. Nu zouden enkele grote aandeelhouders-banken van Visa Europe aandringen op een verkoop. De Europeanen kunnen op elk moment Visa Inc dwingen de Visa Europe-aandelen te kopen, blijkt uit het jaarverslag van Visa. De prijs is dan gebaseerd op de koers-winstverhouding van Visa Inc, berekend op de verwachte winst van de komende twaalf maanden, vermenigvuldigd met de verwachte duurzame winst van Visa Europe voor dezelfde periode, met een aantal correcties. Bij onenigheid over de prijs volgt een arbitrageprocedure. Daarna heeft Visa Inc 285 dagen om te betalen. Visa noteert op een forse 22 keer de verwachte winst van 2013. Op basis van de nettowinst van Visa Europe van bijna 170 miljoen euro in 2012, wijst dat op een prijskaartje in de richting van 3,7 miljard euro. Dat steekt pover af tegen de beurskapitalisatie van Visa Inc, die bijna 82 miljard euro is, terwijl de omzet maar ongeveer 7 keer grotere is dan die van Visa Europe. Visa zelf plakt een prijs van "verschillende miljarden dollars of meer" op Visa Europe in zijn jaarverslag. De zaak zou deze maand opnieuw worden aangekaart op de raad van bestuur van Visa Europe, maar de persdienst van Visa geeft geen details over die vergaderingen. Het Visa-aandeel is het jongste jaar 31 procent gestegen, tegen slechts 18 procent voor MasterCard.