De Amerikaanse autobouwer General Motors wil met een herstructureringsplan tegen eind 2020 zowat 6 miljard dollar besparen, meldt het bedrijf maandag. Als gevolg van dat herstructureringsplan gaat de autobouwer in de Verenigde Staten 15 procent van het personeelsbestand - ruim 10.000 banen - schrappen en vijf fabrieken sluiten.

De autobouwer bereidt zich naar eigen zeggen voor op een toekomst met een groter aantal volledig elektrische voertuigen. Vier fabrieken in de Verenigde Staten en één in Canada sluiten tegen eind volgend jaar mogelijk al de deuren.

'We nemen deze maatregelen op een moment dat de economie sterk is', zegt topvrouw Mary Barra. 'De industrie verandert heel snel. We willen er zeker van zijn dat we goed gepositioneerd zijn', verduidelijkt ze.

GM boekte het voorbije kwartaal nog verrassend goede resultaten. 'We nemen deze maatregelen op een moment dat de economie sterk is', zegt topvrouw Mary Barra. 'De industrie verandert heel snel. We willen er zeker van zijn dat we goed gepositioneerd zijn'. Daar zijn medewerkers van een fabriek in het Canadese Oshawa het niet mee eens. Ze liepen maandag uit protest weg van hun werkplek, meldt vakbond Unifor via Twitter.

Het gaat bij de geplande sluitingen om drie assemblagelijnen in Canada en de Verenigde Staten en twee Amerikaanse fabrieken voor aandrijvingssystemen. Eerder kondigde GM al de sluiting van een fabriek in Zuid-Korea aan. De sluiting van twee niet-Amerikaanse fabrieken komt daar nog bovenop. GM kondigde ook aan te stoppen met de productie van bepaalde modellen van zijn merken Chevrolet, Cadillac en Buick.

De Amerikaanse autobouwer General Motors wil met een herstructureringsplan tegen eind 2020 zowat 6 miljard dollar besparen, meldt het bedrijf maandag. Als gevolg van dat herstructureringsplan gaat de autobouwer in de Verenigde Staten 15 procent van het personeelsbestand - ruim 10.000 banen - schrappen en vijf fabrieken sluiten.De autobouwer bereidt zich naar eigen zeggen voor op een toekomst met een groter aantal volledig elektrische voertuigen. Vier fabrieken in de Verenigde Staten en één in Canada sluiten tegen eind volgend jaar mogelijk al de deuren.'We nemen deze maatregelen op een moment dat de economie sterk is', zegt topvrouw Mary Barra. 'De industrie verandert heel snel. We willen er zeker van zijn dat we goed gepositioneerd zijn', verduidelijkt ze.GM boekte het voorbije kwartaal nog verrassend goede resultaten. 'We nemen deze maatregelen op een moment dat de economie sterk is', zegt topvrouw Mary Barra. 'De industrie verandert heel snel. We willen er zeker van zijn dat we goed gepositioneerd zijn'. Daar zijn medewerkers van een fabriek in het Canadese Oshawa het niet mee eens. Ze liepen maandag uit protest weg van hun werkplek, meldt vakbond Unifor via Twitter. Het gaat bij de geplande sluitingen om drie assemblagelijnen in Canada en de Verenigde Staten en twee Amerikaanse fabrieken voor aandrijvingssystemen. Eerder kondigde GM al de sluiting van een fabriek in Zuid-Korea aan. De sluiting van twee niet-Amerikaanse fabrieken komt daar nog bovenop. GM kondigde ook aan te stoppen met de productie van bepaalde modellen van zijn merken Chevrolet, Cadillac en Buick.