De Gemeentelijke Holding mag dit jaar geen dividend uitkeren aan de gemeenten. Dat is een van de voorwaarden die de gewestregeringen stellen voor het verhogen van de waarborg aan de Holding.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) sprak woensdagmorgen op de VRT-radio van een waarborg 'in de orde van grootte' van 450 miljoen euro. Vlaanderen levert de helft van de waarborg, Wallonië en Brussel samen de andere helft.

Waarborg

De Gemeentelijke Holding verkeert in woelig water door de slechte beurskoers van Dexia, waarvan het een van de belangrijkste aandeelhouders is. De holding vroeg aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen om de gewestwaarborg, nu 125 miljoen euro, te verlengen en op te trekken.

De drie gewesten stemden daar vorige week principieel mee in, maar moeten woensdag nog definitief beslissen over de voorwaarden die ze stellen.

Voorwaarden

Die voorwaarden zijn nu uitgewerkt. Volgens Bourgeois mag er geen dividend worden uitgekeerd en moet de holding werk maken van een gecontroleerde afbouw van de schuld van zowat 1,7 miljard euro. De gewesten vragen ook meer mogelijkheden om de holding te kunnen controleren.

De waarborg zou voor zes maanden verlengd worden. In die tijd zou er een structurele oplossing voor de Gemeentelijke Holding worden uitgewerkt. (Belga)

De Gemeentelijke Holding mag dit jaar geen dividend uitkeren aan de gemeenten. Dat is een van de voorwaarden die de gewestregeringen stellen voor het verhogen van de waarborg aan de Holding. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) sprak woensdagmorgen op de VRT-radio van een waarborg 'in de orde van grootte' van 450 miljoen euro. Vlaanderen levert de helft van de waarborg, Wallonië en Brussel samen de andere helft. Waarborg De Gemeentelijke Holding verkeert in woelig water door de slechte beurskoers van Dexia, waarvan het een van de belangrijkste aandeelhouders is. De holding vroeg aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen om de gewestwaarborg, nu 125 miljoen euro, te verlengen en op te trekken. De drie gewesten stemden daar vorige week principieel mee in, maar moeten woensdag nog definitief beslissen over de voorwaarden die ze stellen. Voorwaarden Die voorwaarden zijn nu uitgewerkt. Volgens Bourgeois mag er geen dividend worden uitgekeerd en moet de holding werk maken van een gecontroleerde afbouw van de schuld van zowat 1,7 miljard euro. De gewesten vragen ook meer mogelijkheden om de holding te kunnen controleren. De waarborg zou voor zes maanden verlengd worden. In die tijd zou er een structurele oplossing voor de Gemeentelijke Holding worden uitgewerkt. (Belga)