De Gemeentelijke Holding keert een preferent dividend van 7 procent uit aan de steden en gemeenten die in 2009 cash intekenden op de kapitaalverhoging. De aandeelhouders hebben het dividend woensdag goedgekeurd nadat de raad van bestuur besliste het op 7 procent te houden. Aanvankelijk wilde de Holding het bedrag meteen uitkeren, maar doet dat uiteindelijk niet onder druk van de Vlaamse regering.

Het dividend van 7 procent op 250 miljoen euro was namelijk onder vuur komen te liggen door de belabberde financiële situatie waarin de Gemeentelijke Holding, als een van de belangrijkste aandeelhouders van Dexia, verzeild was geraakt.

Een dividend van 7 procent in plaats van de gebruikelijke 13 procent kan al als een compromis worden beschouwd, maar nu beslist de Gemeentelijke Holding dus ook tot uitstel. Het dividend wordt ten vroegste op 15 december uitgekeerd als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zoals een gezonde financiële basis en een schuldenafbouw via de verkoop van 150 miljoen euro aan activa.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) reageert tevreden op de beslissing om niet meteen een dividend uit te keren. De Holding kreeg een waarborg van de gewesten voor een bedrag van 125 miljoen euro en zou die waarborg verlengd - en verhoogd - willen zien. Peeters had duidelijk laten verstaan dat een verlenging slechts mogelijk is onder voorwaarden die moeten leiden tot de sanering van de Holding.

De Gemeentelijke Holding keert een preferent dividend van 7 procent uit aan de steden en gemeenten die in 2009 cash intekenden op de kapitaalverhoging. De aandeelhouders hebben het dividend woensdag goedgekeurd nadat de raad van bestuur besliste het op 7 procent te houden. Aanvankelijk wilde de Holding het bedrag meteen uitkeren, maar doet dat uiteindelijk niet onder druk van de Vlaamse regering.Het dividend van 7 procent op 250 miljoen euro was namelijk onder vuur komen te liggen door de belabberde financiële situatie waarin de Gemeentelijke Holding, als een van de belangrijkste aandeelhouders van Dexia, verzeild was geraakt. Een dividend van 7 procent in plaats van de gebruikelijke 13 procent kan al als een compromis worden beschouwd, maar nu beslist de Gemeentelijke Holding dus ook tot uitstel. Het dividend wordt ten vroegste op 15 december uitgekeerd als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zoals een gezonde financiële basis en een schuldenafbouw via de verkoop van 150 miljoen euro aan activa.Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) reageert tevreden op de beslissing om niet meteen een dividend uit te keren. De Holding kreeg een waarborg van de gewesten voor een bedrag van 125 miljoen euro en zou die waarborg verlengd - en verhoogd - willen zien. Peeters had duidelijk laten verstaan dat een verlenging slechts mogelijk is onder voorwaarden die moeten leiden tot de sanering van de Holding.